Els 40 anys de l’Aplec dels Ports, en un llibre

1598
Els 40 anys de l’Aplec dels Ports, en un llibre
Els 40 anys de l’Aplec dels Ports, en un llibre
PUBLICITAT

L’Aplec dels Ports celebra aquest any quatre dècades de vida des que l’estiu del 1978 un grup de joves de la comarca van organitzar a la Todolella aquesta trobada d’àmbit comarcal. Des d’aleshores, l’Aplec ha rodat de forma itinerant pels principals pobles dels Ports, convertint-se d’aquesta manera en l’única trobada d’àmbit comarcal que al País Valencià ha perdurat fins als nostres dies. Per commemorar aquesta efemèride, i amb la voluntat «d’omplir el buit documental» que existia al voltant d’aquesta cita cívica, l’Institut Valencià de Cultura, amb l’impuls del Centre d’Estudis dels Ports i Els Ports en Moviment, ha editat Aplec dels Ports. 40 anys d’història col·lectiva, un llibre on més de quaranta persones de la comarca o vinculades a l’Aplec aporten el seu punt de vista a propòsit del que ha significat aquest esdeveniment, que enguany se celebra a Vilafranca entre els dies 27 i 29 de juliol.


Es tracta d’una obra feta de forma coral i col·lectiva, amb la voluntat de reflectir l’esperit del mateix Aplec, que cada any s’organitza de forma desinteressada i autogestionada per cadascun dels municipis. En el llibre, que ha estat prologat per Ximo Puig ―un dels fundadors de l’Aplec―, escriuen Eliseu Climent, Miguel Armengot, Rafael Serret, Adrià Serret, Alba Tejera, Marc Guardiola, Mònica Segura, Anabel Ejarque, Albert Ferrer, Jordi Marín, Xavier Ginés, Tesa Giner, Josep Maria Zapater, Daniel Monfort, Vicent Torrent, Pilar Alfonso, Manuel Martí, Mari Pau Querol, Nel·lo Monfort, Violeta Tena, Vicent Marzà, Artur Aparici, Sara Gargallo, Avel·lí Flors-Mas, M. Teresa Adell, Carles Jovaní, Kassim Carceller, Vicent A. Querol, Vicent Pitarch, Lluís Meseguer, David Llopis, Sergi Aguilar, Marisa Grifo, Madalina M. Iordache, Pau Alabajos, Cesk Freixas, Celia Antolín, Iñaki Aicart, Anna Querol, Trini Blanch, Núria Porcar, Patri Teruel i Xavi Sarrià.

El llibre narra com va nàixer l’Aplec i, a partir d’ací, aborda des de diversos prismes aquesta trobada: la seua evolució al llarg del temps; el seu esperit reivindicatiu; l’aposta per la música en valencià (per l’Aplec han passat veus com la de Raimon, Al Tall, Ovidi Montllor, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Lax ‘n’ Busto…); el seu paper en l’enfortiment del sentiment comarcal; la seua força com a mobilitzador dels municipis; la demografia adversa d’aquesta zona d’interior; el paper que hi han jugat les dones, etc.

A més, l’obra està il·lustrada amb abundants fotografies que mostren l’evolució d’aquest esdeveniment. Entre aquestes, cal destacar les imatges que el fotògraf Francesc Jarque va fer del primer Aplec celebrat a la Todolella. A més a més, Aplec dels Ports. 40 anys d’història col·lectiva recopila per primera volta els cartells de tots els aplecs, també del primer, que fins ara es creia perdut.

Primer Aplec dels Ports, celebrat a la Todolella, l'any 1978. SIGNATURA Francesc Jarque. Biblioteca Nicolau Primitiu
Primer Aplec dels Ports, celebrat a la Todolella, l’any 1978. SIGNATURA Francesc Jarque. Biblioteca Nicolau Primitiu
Inauguració de l'Aplec de 1998 a Cinctorres. SIGNATURA Salvador Rabaza
Inauguració de l’Aplec de 1998 a Cinctorres. SIGNATURA Salvador Rabaza
Actuació teatral a La Mata, l'any 2009. SIGNATURA Salvador Rabaza
Actuació teatral a La Mata, l’any 2009. SIGNATURA Salvador Rabaza