El Villarreal CF presenta la nova espècie de dinosaure en un acte celebrat en el Restaurant El Ceramista

362
PUBLICITAT

Benvingut, Protathlitis cinctorrensis! El Villarreal CF ha presentat aquest migdia a la nova espècie de dinosaure que va ser trobada a Cinctorres baix una gran expectació. L’acte s’ha celebrat en el Restaurant El Ceramista i en l’esdeveniment han participat el president del club, Fernando Roig; l’alcaldessa de Cinctorres, Mireia Mestre; l’alcalde de Vila-real, José Benlloch; així com els 4 geòlegs que van liderar la recerca: Andrés Santos-Cubedo i Sergi Meseguer de la Universitat Jaume I de Castelló, Carlos de Santisteban de la Universitat de València i Begoña Poza del Grup Guix de Vila-real. Després dels discursos dels protagonistes, tots ells han pogut fotografiar-se amb una maqueta a grandària real situada sobre la gespa de l’Estadi de la Ceràmica.

Investigadors del Grup Guix de Vila-real, de la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat de València han trobat un nou gènere de dinosaure que va viure a la província de Castelló fa uns 127 milions d’anys. Així ho ha confirmat recentment la prestigiosa revista britànica Scientific Reports, la cinquena més citada en el món en l’àrea de Ciències Multidisciplinàries, en relació al descobriment dels fòssils d’un nou gènere i espècie de dinosaure espinosáurido.

L’holotip s’ha descrit basant-se en un dentari dret gairebé complet i cinc vèrtebres cabals. Es tracta d’un individu adult d’uns 11 metres de llarg per 3 d’alt, carnívor, amb un morro allargat proveït de nombroses dents còniques que es desplaçava amb les seues dues potes posteriors i utilitzava les seues mans per a capturar preses. Els ossos van ser trobats en el jaciment ANA de Cinctorres, sent la tercera espècie de dinosaure identificada en la Formació Argiles de Morella, pertanyent al Cretàcic Inferior, i la quarta a la província de Castelló.

A l’hora de donar-li una denominació a la nova espècie, l’equip de recerca ha volgut homenatjar el Villarreal CF pel seu centenari, pel títol aconseguit de l’Europa League en el 2021 i per la seua col·laboració i implicació amb la província. És per això que han decidit dedicar-li el nom en el seu honor a la nova espècie: ‘Protathlitis cinctorrensis’. Protathlitis, que significa ‘campió’ en grec com a referència a la gesta obtinguda a Gdansk; i cinctorrensis per la localitat on es van trobar els fòssils.

El club vol mostrar el seu màxim i profund agraïment per semblant afalac al Grup Guix de Vila-real, a la Universitat Jaume I de Castelló i a la Universitat de València i rep amb el màxim orgull aquesta deferència, la qual reforça el sentit de pertinença i identificació de l’entitat amb la província de Castelló. ‘Protathlitis cinctorrensis’ ja passa a formar part de la història, present i futur del Villarreal CF.

Concurs en els col·les de la província per a donar-li un sobrenom

Es realitzarà un concurs entre els col·legis de la província de 5è any de Primària que desitgen participar perquè facin un treball relacionat amb els dinosaures que van habitar la província i que, a més, puguen proposar 3 possibles sobrenoms al dinosaure. El club finalment triarà un sobrenom guanyador i lliurarà un premi al col·legi corresponent.

El nou gènere està dedicat al Villarreal CF

1) Protathlitis cinctorrensis nou gènere i espècie de dinosaure espinosáurido.

2) Protathlitis cinctorrensis és la tercera espècie de dinosaure identificada en la Formació Argiles de Morella (Cretàcic Inferior).

3) Protathlitis cinctorrensis és un dinosaure clau per a entendre l’origen i l’evolució dels espinosáuridos a Europa.

4) Segons els resultats de l’estudi Protathlitis cinctorrensis és un barioniquino basal, que està estretament emparentat amb el dinosaure Baryonyx walkeri.

5) Els espinosáuridos de Cinctorres habitaven àrees pròximes a zones costaneres.

Fitxa tècnica

Dinosauria, Teròpodes, tetanuros, espinosáuridos, barioniquinos, Protathlitis cinctorrensis gen. et sp. nov.

Significat del nom: Protathlitís (del grec, Πρωταθλητής)—“campió”, en referència al títol de la UEFA Europa League guanyat pel Villarreal CF l’any 2021 i com a homenatge al centenari del club celebrat en aquest 2023. Cinctorrensis espècie dedicada a Cinctorres i als seus habitants, on els fòssils del dinosaure van ser trobats.

Classificació: espinosáurido barioniquino.

Descripció: Santos-Cubedo, de Santisteban, Gorg i Meseguer, en 2023.

Trobat en: Cinctorres, Castelló, Espanya.

Edat: Cretàcic Inferior (Barremiense tardà), entre 126 i 127 Dt..

Dimensions: entre 10 i 11 metres de longitud.

Pes: unes 2 tones.

Dieta: carnívor.