El vilafranquí Vicent Querol dirigeix el primer estudi sobre bretxa digital

672
Reunió Càtedra Bretxa Digital i Territori
PUBLICITAT

En setembre de 2020, l’UJI va signar un conveni amb la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana per tal de constituir la Càtedra de Bretxa Digital i Territori a la universitat pública de Castelló. Aquesta nova iniciativa té la finalitat de dur a terme activitats per a potenciar el coneixement, analitzant des de diferents perspectives les causes socioeconòmiques, les conseqüències i les possibles solucions sobre la bretxa digital territorial, i està dirigida per Vicent Querol, veí de Vilafranca.

Quatre mesos després de la seua creació s’ha realitzat una reunió on s’han resumit les principals actuacions realitzades, a la qual han assistit la directora general per a la lluita contra la bretxa digital, María Muñoz; el vicerector adjunt de Transferència, Innovació i Emprenedoria, David Cabedo; el director de la càtedra a l’UJI, Vicente A. Querol; la cap de servei i la tècnica de l’Observatori de la Societat Digital, Francisca Inés Hernández i Ana María Guerrero, respectivament, i David Beltrán del Programa de Mecenatge i Patrocini.

Les activitats realitzades i les iniciatives promogudes durant aquest curt temps de vida s’han enfocat en dos aspectes principals: l’ús de les TIC sota el condicionament de la crisi sanitària i la construcció dels indicadors per a la creació i posada en marxa de l’Observatori de Bretxa Digital de la Comunitat Valenciana.

Tenint en compte l’impacte de la COVID-19, en el primer apartat s’ha realitzat una primera investigació exploratòria sobre els diferents obstacles que s’han observat per aquesta situació excepcional, juntament amb els factors propis del territori que frenen la immersió en la plena digitalització. Per això, s’ha treballat en la captació i enteniment dels contextos, col·lectius i espais de major vulnerabilitat en la transformació cap a una societat digital en les zones rurals autonòmiques en temps de pandèmia.

Pel que fa a l’Observatori de Bretxa Digital, els primers passos ferms han consistit en la revisió teòrica i documental de dades per a l’elaboració d’indicadors adequats, tant per a la futura radiografia de la bretxa digital com per a la de factors claus que s’articulen entre el fet territorial i el procés de digitalització.