El VIII Portxinel·la convida a gaudir de la Pasqua amb 36 espectales i activitats

81
PUBLICITAT

La programació es desenvoluparà entre el 26 de març i el 7 d’abril i inclou la primera participació d’una companyia d’Estònia

Vuit edicions complirà el Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la entre el 26 de març i el 7 d’abril. Una xifra que li ha convertit en referent del teatre de titelles en zones d’interior de la província de Castelló, al mateix temps que ha contribuït a impulsar el turisme cultural a la comarca d’Els Ports.

El públic compaginarà el turisme pels paratges naturals de la zona amb espectacles nacionals i internacionals, uns quants d’ells reconeguts amb importants premis. Artistes d’Estònia, Mèxic, l’Argentina, Itàlia i Colòmbia, al costat de companyies d’Aragó, País Basc, Andalusia, Astúries i Comunitat Valenciana sorprendran als qui acudisquen a presenciar les seues respectives funcions.

Un total de 36 activitats obertes al públic hi ha programades en les localitats de Morella, Vilafranca, el Forcall, Cinctorres, la Todolella, Portell de Morella, Palanques, Villores, La Mata, Castell de Cabres, Vallibona i Herbers. Tota la programació és d’accés gratuït per a goig dels veïns i dels qui desitgen passar aquests dies familiars per la zona. Espectacles i activitats paral·leles que ajudaran a conèixer millor les diferents tècniques del teatre de titelles.

Presència de la terra

L’Associació Cultural Eclíptica d’Art, amb Rebeca Castro al capdavant i Carles Benlliure com a director artístic, s’encarrega de l’organització del Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la, amb les aportacions de la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Cultura, Diputació de Castelló, Electra del Maestrazgo, els respectius ajuntaments, la Mancomunitat Els Ports i els comerços de la comarca.

Enguany participarà per primera vegada en Portsxinel·la una companyia d’Estònia, TrickTrek, amb el seu espectacle ‘Kuthi’, una producció sobre la guerra amb una posada en escena plena de detalls que convida a aguditzar l’observació. No és l’única companyia internacional. La portuguesa S. A. Marionetas arribarà amb ‘Dom Roberto’, un personatge de titella que representa al poble enfront del poder. La Bottega Teatrale, d’Itàlia, oferirà l’espectacle clàssic del seu país ‘El rei y la oruga que comía hierba’, conscienciant sobre la importància de cuidar de l’ecosistema natural del bosc. Des de Mèxic, Astillero Teatro posarà en escena ‘Nahuala’, reflectint la difícil introducció de la dona en els rituals indígenes, tradicionalment dirigits pel patriarcat, així com en la importància de l’afecte.

L’hàbil artista argentí Fernán Cardama treballarà ‘Con 1 kilo de harina’, modelant increïbles històries amb l’ajuda de farina i aigua. Una sorprenent posada en escena premiada com a Millor Espectacle en el Festival Europeu Feten 2022. D’altra banda,  l’artista mexicà Jesús Sánchez oferirà les seues ‘Canciones y romances’. I els veïns i turistes podran gaudir amb la cercavila ‘Insectes’, conduït per LAPinzón (Colòmbia).

En aquesta vuitena edició hi haurà funcions úniques, com la que protagonitzarà a Vilafranca la companyia aragonesa Viridiana Teatro amb el teatre musical de ‘La casa por el tejado’. El mateix ocorrerà amb ‘La historia nunca contada de Caperuza’, a càrrec de l’asturiana Kamante Teatro, programada només a Villores. A partir del cèlebre conte, tracta sobre el paper de les xiquetes en els relats clàssics.

La reflexió i la conscienciació social són objectius cercats en Portsxinel·la. Així es podrà comprovar en ‘Organik’, de la companyia basca Ameztu Antzerkia, sobre la cura de l’alimentació i també de la naturalesa. El titellaire aragonès Javier Aranda arribarà amb ‘Vida’, que tracta sobre els cicles vitals amb una mirada molt emotiva. Pel seu costat, Ymedio Teatre, d’Andalusia, ofereix en ‘EcO’ una animació de teatre sense text que ha rebut premis a Alemanya, Suïssa i Sèrbia.

A més de totes aquestes representacions, hi ha previstes activitats paral·leles. Així, S. A. Marionetas presentarà un llibre sobre els 25 anys d’aquesta companyia portuguesa, a més d’impartir una classe magistral sobre el titella Dom Roberto. Mentre que Astillero Teatro, de Mèxic, dictarà una conferència sobre temes tabú en el teatre de titelles.

I com cada any, tallers, que enguany estan dedicats al treball amb cartó modelat per a fer titelles per al carrer, a càrrec de Coco Teatre, d’Alcoi, que aniran seguits per la cercavila ‘Bestioles’. Qui desitge prendre part en aquestes activitats paral·leles pot inscriure’s a través del correu electrònic eclipticadart@gmail.com