-Nota de premsa de la Diputació de Castelló-

El vicepresident de la Diputació de Castelló, Andrés Martínez, ha denunciat aquest matí “la poca altura de mires dels alcaldes socialistes dels Ports per tractar de polititzar un tema que garanteix el progrés de la comarca com són les actuacions hídriques, que realitzaran la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i la institució provincial, amb l’objectiu de posar fi als greus problemes de sequera que arrossega històricament el territori “.
“És intolerable que prefereixin treure rèdit polític de la primera visita en la història d’un president de la CHE a reconèixer que s’estan buscant solucions definitives per als problemes d’abastament d’aigua dels Ports”, ha afegit Martínez.

La reunió amb Xavier de Pedro, president de la CHE, Javier Moliner i els alcaldes de tots els municipis de la comarca es va celebrar ahir a Morella amb l’objectiu d’explicar les mesures i inversions que es duran a terme properament a la conca del riu Bergantes i, d’altra banda, consensuar altres actuacions d’emergència hídrica.

El compromís del Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient, del qual depèn la Confederació, és incloure una reserva hídrica de 10 hectòmetres cúbics d’aigua per a la comarca en el Pla de la Conca de l’Ebre així com un pla d’inversions de 22,5 milions d’euros.

Inicialment, tal com va ratificar ahir Xavier de Pedro, es durà a terme una inversió inicial de més de tres milions d’euros per a canalitzacions, basses, sondejos i equipament de pous, tot això amb l’objectiu de garantir l’abastament d’aigua en una de les zones de la província que més pateix els efectes de la sequera.
“Aquesta Diputació no mira colors polítics a l’hora de gestionar, i aquest pla d’actuació és un exemple, ja que la majoria de pobles beneficiats són governats per ajuntaments socialistes. A diferència dels alcaldes del PSOE als Ports, a aquesta casa li importen més els ciutadans que les sigles “, ha incidit el vicepresident provincial.

Canalització entre Zorita i Todolella

Aquestes actuacions, en què col · labora la Diputació, es concreten principalment en la canalització d’aigua entre el dipòsit de trencament de Zorita i el dipòsit de Villores, on al seu torn es perllongarà la xarxa fins Todolella. Aquesta conducció, a la qual se sumaran altres obres com la millora d’equipaments o nous dipòsits, millorarà l’abastament d’aigua als municipis de Zorita, Palanques, Villores, Ortells, Forcall i Todolella.

Sondejos a Vilafranca

A més, entre altres propostes, també es va acordar col · laborar en la realització d’un nou sondeig a Vilafranca del Cid, que permetrà resoldre a curt termini el problema de subministrament d’aigua tant per a la població com per a la indústria Marie Claire, així com estudiar la realització d’un altre sondeig que arribi l’aqüífer regional per resoldre el problema a llarg termini.