El viatge de l’arquer

1438
Arquer de La Valltorta
Arquer de La Valltorta
PUBLICITAT

-La pintura rupestre més emblemàtica de la Valltorta torna al museu de Tírig

L’arquer de la Valltorta és la peça més emblemàtica dels jaciments de pintura rupestre de la Valltorta-Gasulla, a l’Alt Maestrat. La figura que ha estat exposada de manera temporal al Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), a Barcelona, i emmarcat a la mostra “Art Primer. Artistes de la Prehistòria” ocupa ja la seua vitrina al Museu de la Valltorta a Tírig. 

Museu de la Valltorta a Tírig

El passat mes de febrer, l’aquer de la Valltorta emprenia el camí cap al museu de Barcelona junts a altres peces rupestres d’arreu de l’estat espanyol. La vitrina de Tírig que des de l’any 2011 custodiava a l’arquer quedava ocupada per una replica. La figura és l’emblema dels tirijans i tirijanes, és per això que només conèixer la noticia del seu traslladat en el mes de febrer, els veïns i veïnes es van organitzar per visitar la peça al MAC. La situació provocada per la Covid-19 ha fet que la tornada de la pintura s’haja retardat fins a aquest mes de novembre. A més, per mesures de seguretat els habitants de la localitat no s’han pogut reunir per rebre-la. 

Vitrina de l'arquer de la Valltorta
Vitrina de l’arquer de la Valltorta

D’altra banda, també ha estat diferent la supervisió del canvi de la peça. I és que el protocol marca que els comissaris han de supervisar com es realitza la substitució de l’original per la rèplica, així com el procés d’embalatge i tornada. La pandèmia ha fet que aquesta formalitat també canvie, ara s’ha fet de manera telemàtica. L’equip del DiaDia hem pogut estar presents al Museu de la Valltorta en el moment en el què Pilar Vidal, directora del Parc Cultural Valltorta-Gasulla supervisava el procés. «Tot i ser de manera telemàtica, sentir la tornada de l’arquer al museu és emocionant», ha declarat Vidal. 

Cova dels Cavalls, d’on va ser arrencat l’Arquer

L’arquer de la Valltorta no és propietat del Museu de la Valltorta, sinó una concessió del Museu Comarcal de Cervera (Lleida). No obstant això, el lloc original d’on va ser arravatada la figura es troba a Tírig; en concret a la Cova dels Cavalls, jaciment rupestre que es pot visitar avui dia. Els veïns i veïnes de Tírig s’omplen d’orgull al conèixer que la seua figura més venerada ha estat eina divulgador a Barcelona, però a la vegada mostren somriure al veure que caçador-recol·lector més famós de l’art rupestre llevantí torna a acompanyar-los a la seua localitat.