El territori Human Land, on l’aigua i la vida brollen

239
PUBLICITAT

És la substància de la vida. El recurs sobre el qual es desenvolupa la vida humana. Al voltant de l’aigua creixen civilitzacions i espècies, fauna i flora durant milions d’anys. En el territori Human Land, l’aigua forma part de la seva història no sols com a factor de desenvolupament vital, sinó també econòmic i cultural. A través del líquid essencial, els municipis d’Albocàsser, Benassal, Culla i Catí han crescut amb monuments patrimonials i paisatgístics que s’han de visitar i conèixer.

El territori Human Land té la fortuna de comptar amb dos brolladors d’aigua d’una puresa absoluta. Es tracta de la Font de l’Avellà de Catí i de la Font d’En Segures de Benassal. Pel que respecta a Catí, a l’entorn de l’Avellà neix una font de propietats úniques per a l’organisme humà, que va ser declarada d’utilitat pública en 1928 i, segons compte la llegenda, la va descobrir una verge que allí va fer miracles. Ara, el Balneari de l’Avellà és un símbol turístic i econòmic local, igual que ho és la Capella en honor a la Verge que conté pintures medievals que la certifiquen com la Capella Sixtina del Maestrazgo.

En un cas similar es troba la Font d’En Segures de Benassal. Les seves aigües, igual que a Catí, s’embotellen i es venen al voltant del món. Durant els últims anys l’embotelladora ha recollit certificats que la col·loquen com l’aigua millor valorada del món per les seves propietats mineromedicinals. En el marc de la Font d’En Segures també es destaca el Balneari, amb gran popularitat durant el segle XX que va fer que milers de persones visitaren Benassal i s’allotgaren en les instal·lacions. Ara, el brollador i l’embotelladora es poden visitar, en un ambient natural envoltat pel Paratge Natural Municipal El Rivet, un lloc excepcional on arrodonir el dia entre fauna i flora endèmica.

Així doncs, les generacions passades utilitzaven el poder i força de l’aigua com a motor de treball. És el cas dels antics molins fariners presents en el riu Molinell de Culla. En aquest curiós cas, en el qual el medi ambient és part essencial per al desenvolupament econòmic del municipi, els molins s’ordenen al llarg del llit i permetia obtenir farina. Durant el recorregut són visitables diferents construccions com el Molí Toni o el Molí de l’Orde, vestigi moliner del segle XIV que pertanyia a l’Orde de Montesa i que ara llueix restaurat amb els escuts medievals.

En el territori Human Land, a més, hi ha desenes de fonts naturals repartides per les muntanyes i valls de la seva orografia. Un paradís natural on l’aigua brolla i crea la vida. Una zona que els humans porten milers d’anys habitant-la, sabent el poder i la influència de l’aigua per al desenvolupament de la humanitat.