El sistema de salut valencià ofereix totes les garanties perquè la Comunitat passe a la fase 1 de desescalada

410
PUBLICITAT

Nota de premsa Generalitat Valenciana

  • El president subratlla que es disposa de les estructures, xarxes i equips per a respondre a la crisi sanitària
  • Planteja adaptar les franges horàries establides per a les eixides en la desescalada a la “realitat climatològica” de la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que les dades que la Generalitat ha oferit al Govern central acrediten que el sistema valencià de salut ofereix totes les garanties d’assistència sanitària perquè el conjunt de la Comunitat Valenciana puga passar a la fase 1 de desescalada a partir del pròxim dia 11 de maig.

Ximo Puig s’ha pronunciat en aquests termes en la roda de premsa per a donar a conéixer la signatura d’un protocol d’actuació amb el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, la presidenta del CSIC, Rosa María Menéndez, i el president de Global Omnium, Eugenio Calabuig, per a desenvolupar en la Comunitat Valenciana l’eina SARS, que permet detectar els rastres gènics del CoV2 en aigües residuals.

Puig ha informat en aquest sentit que la Comunitat Valenciana té capacitat per a albergar 965 llits de crítics, entre l’àmbit públic i el privat, així com capacitat per a aconseguir 18.992 llits d’aguts, comptant els disponibles en hospitals públics i privats, hospitals de crònics i hospitals de campanya.

A més, en Atenció Primària, entre altres recursos, es disposa de 13.400 professionals en plantilla i s’han realitzat 746 contractes de reforç durant la pandèmia, als quals se sumen mesures per a incorporar a residents, així com a estudiants que estiguen en l’últim any de carrera d’infermeria.

En atenció hospitalària, tal com ha exposat el president, es disposa de 37.000 professionals, i s’han realitzat 4.107 contractes nous. D’altra banda, igual que en Primària, s’ha obert un procés extraordinari per a permetre la continuïtat en l’exercici de 595 facultatius i facultatives i de 80 professionals d’infermeria. A més, en aquests moments, en atenció hospitalària existeix una ocupació del 51% en llits d’aguts.

Per al diagnòstic, tal com ha exposat el president, al començament de la pandèmia es van instal·lar 7 laboratoris en les tres províncies (a l’Hospital General de Castelló, Clínic, La Fe, Doctor Peset, General de València, General d’Alacant i Elx). En l’actualitat s’ha estés la xarxa de laboratoris a l’Hospital Arnau de Vilanova-Llíria, La Ribera, Gandia i Xàtiva Ontinyent, i l’objectiu és disposar de laboratoris en tots els departaments de salut, començant pròximament amb Dénia i Alcoi.

A més, s’han acreditat per a l’anàlisi de mostres Fisabio, l’Institut d’Investigació La Fe, Sanitat Animal i la Universitat Jaume I. I estan en procés d’acreditació el Centre d’Investigació Príncep Felip, la Universitat Miguel Hernández i Isabial.

Així mateix, segons ha precisat, actualment existeix una capacitat de realització de 5.700 PCR al dia a través dels departaments, 2.000 PCR al dia amb fundacions i, d’acreditar-se els laboratoris pendents, 1.500 més.

“Estem en condicions d’abordar aquesta transició cap a la fase 1”, ha conclòs el president, que també s’ha referit a la necessitat de “flexibilitzar” les franges horàries establides per a les eixides de la població durant la desescalada per a atendre les “singularitats” de comunitats com la valenciana.

En aquest sentit, ha indicat que “l’horari s’ha de compassar a la realitat climatològica”, de manera que no s’expose a la població infantil a les hores de major calor. D’altra banda, el president també ha mostrat la seua intenció de negociar amb el Govern per a permetre com més prompte millor el bany a la platja amb les mesures de prevenció i distanciament social adequades.