El sindicat d’infermeria SATSE demana que el Samu de Vilafranca preste servei 24 hores

204

El Sindicat d’Infermeria SATSE ha demanat a la Conselleria de Sanitat que solucione el més aviat el greuge comparatiu que suposa, per als usuaris de les comarques dels Ports i Alt Maestrat tindre una ambulància de SAMU de 9 a 21 hores.

El sindicat va informar que el SAMU que presta servei en aquestes comarques està ubicat a Vilafranca i dóna servei als gairebé de 25.000 habitants de les poblacions que van de Zorita a Vistabella, inclòs algunes poblacions del sud de Terol tocant a la província de Castelló.

Segons SATSE, si algun veí d’aquestes poblacions es posa malalt fora d’aquest horari, o pateix un accident, els Samus més propers que van a la nit són els de Sant Mateu i el de Castelló-la Magdalena, que en ambdós casos triguen uns 59 minuts, sempre que no estiga realitzant algun servei, en aquest cas el temps de resposta s’amplia. A més, cal tenir en compte que, a la nit, l’helicòpter SAMU de Castelló no pot volar.

SATSE recorda que Vilafranca no ha tingut mai SAMU durant les 24 hores, tot i ser una reivindicació històrica dels veïns d’aquestes comarques. Fa molts anys, el SAMU de Vilafranca funciona de 8.00 a 22.00 hores, però al gener de 2013, la Conselleria de Sanitat, dins del seu pla de retallades, va reduir en dues hores l’horari del SAMU de Vilafranca a com està actualment (de 9:00 a 21:00 h.).

Per a SATSE, “és hora que la Conselleria de Sanitat acabe amb aquesta discriminació. Els usuaris de les comarques dels Ports i Alt Maestrat paguen els mateixos impostos que la resta de castellonencs. No obstant això, tenen una atenció sanitària de segona, ja que el temps de resposta en les urgències marca la diferència entre la vida i la mort”.

Així, tots els SAMU de la província de Castelló són de 24 hores, excepte el de Vilafranca que és de 12 hores.El passat 5 d’abril, tots els grups parlamentaris de la Comissió Parlamentària de Sanitat i Consum de les Corts Valencianes, a instàncies del grup Ciutadans, van aprovar per unanimitat sol·licitar a la Generalitat Valenciana que amplie el seu horari però encara no s’ha pres cap mesura.