El Sexenni de Morella tindrà per primera vegada Torneres

67
PUBLICITAT
  • Torneros i torneres han començat els seus assajos en el que és la dansa de tot el poble per al Sexenni 
  • El diumenge 11 d’agost ballaran per primera vegada entrant a la ciutat per l’era de Pere Basilio 

Els torneros i les torneres han començat aquesta nit el seu primer assaig per a preparar la dansa de l’Ajuntament per al 55 Sexenni. Després de segles d’història, la dansa de tot el poble tindrà per primera vegada a dones formant part de la mateixa i representarà d’aquesta manera a tota la societat morellana.  

Aquest canvi va ser anunciat ja per l’alcalde, Bernabé Sangüesa, en la renovació del vot sexennal abans de la celebració de l’Anunci en agost del 2023. A partir d’aquesta es va començar a oferir als quintos i quintes del 2024 el formar part de la mateixa així com als del 2023 al no ser prou integrants en un sol any. Finalment, un total de 21 torneros i torneres han començat els assajos que donaran la seua llum a la ciutadania per primera vegada el diumenge 11 d’agost quan entraran ballant des de l’era de Pere Basilio pel portal de Sant Miquel. Tot seguit realitzaran els seus salts cada dia entre el 17 i el 26 d’agost en l’entrada de la Mare de Déu de Vallivana, processó general i retaules diaris.  

La regidora de cultura, Ruth Martínez, ha explicat que «per primera vegada podrem dir que la dansa represente a tot el poble incloent a xics i xiques, algo del que hem d’estar tots contents com a poble. Comencem els assajos en moltes ganes i estic segura que tots i totes seran capaços de realitzar el salt i tots els moviments en la vareta. Avui és el primer dia de molts assajos, però és molt important per a tots i tots per començar les tècniques que assajaran tan en conjunt com a casa». 

La dansa dels Torneros és la que representa a la ciutat de Morella. Aquesta està composta de 4 parelles i l’Àngel, el qual encapçala la dansa i marca el pas al ritme del tabal. Així, la peculiaritat d’aquesta dansa única resideix en l’espectacular salt que realitzen, el qual consisteix en un gir de 180 graus i en paral·lel a terra. Els Torneros compten amb una vestimenta molt característica amb tocs renaixentistes italians, la qual cosa és una mostra de la relació comercial que hi havia al Mediterrani.