El Sexenni de Morella, Bé d’Interès Cultural

1045

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

El Consell declara BIC a les principals festes de Morella, que ja eren d’Interès Turístic Nacional. El proper Sexenni se celebrarà el 2018 i al 2017 tindrà lloc l’Anunci

El Consell ha aprovat avui la declaració de les festes del Sexenni com Bé d’Interès Cultural Immaterial (BIC). Una catalogació de gran importància, ja que aquestes festes comptaran ara amb un major suport i protecció. El consistori morellà va iniciar els tràmits per a la petició d’aquesta declaració al març de 2011 i ara ja ho ha aconseguit. Aquesta declaració s’uneix a la de Festa d’Interès Turístic Nacional, que va aprovar el Govern d’Espanya en 2012.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha agraït al Consell aquesta declaració, que considera “molt important, ja que el Sexenni ara tindrà una major protecció, reconeixement i projecció”. A més, afegeix que “les festes del Sexenni són úniques, un clar exemple de treball i esforç de tot un poble, respecte a les tradicions i costums, sentiment i devoció. Els morellans i morellanes ens sentim orgullosos del ferm compromís dels nostres avantpassats i seguirem fidels a la història, mirant cap al futur fent més grans les nostres festes i la nostra ciutat”. Cal recordar que el proper Sexenni tindrà lloc el 2018 i l’any que ve se celebra l’Anunci.

El Sexenni de Morella s’ha mantingut fidel a la seva història, mantenint el compromís dels avantpassats al llarg de més de 300 anys. L’origen data de 1672, quan les autoritats de la ciutat van decidir traslladar la imatge de la Mare de Déu de Vallivana del Santuari fins a la localitat, per poder combatre la pesta que assolava a la població. Després de recuperar-se els malalts, es va aprovar la celebració d’una festa en el seu honor cada sis anys. Des de llavors, els veïns i veïnes es desplacen fins a Vallivana en romeria per pujar a la Mare de Déu. Quan aquesta entra a la ciutat, en un acte de gran emotivitat, se celebra una novenari en honor seu.

Aquestes festes conserven l’organització gremial d’antany, adaptant-se als nous temps incorporant nous oficis. Així, cada gremi s’encarrega de l’organització d’un dia del Novenari. Tots els dies hi ha un espectacular Retaule després de la Missa, en el qual participen les danses dels diferents gremis. Aquestes destaquen pels seus vestuaris tradicionals i per diferents passos que sorprenen als espectadors.

Aquestes festes comporten la visita de milers de visitants a la ciutat de Morella, atrets per la singularitat i espectacularitat del Sexenni.

Sexenni Morella