El Servei de Vigilància Preventiva de la Conselleria d’Agricultura compleix 25 anys

565
PUBLICITAT

Nota de premsa Generalitat Valenciana

  • La labor que exerceix se centra en l’estudi de les causes d’inici dels incendis forestals de cara a la seua prevenció
  • El director general de Prevenció d’Incendis destaca el treball “en la reducció i minimització de l’impacte del foc a la Comunitat”

El Servei de Vigilància Preventiva, dependent de la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals, compleix 25 anys al servei de la lluita contra els incendis forestals en la Comunitat Valenciana.

El treball d’aquest servei, un dispositiu amb més de 500 persones en tot el territori que treballa per i per a la prevenció d’incendis forestals en matèria d’iniciació, detecció, presència dissuasiva i educació, se centra, fonamentalment, en la prevenció de l’origen dels incendis forestals.

Per a això, el Servei estudia i investiga les causes d’inici dels incendis forestals amb una labor constant de vigilància i presència dissuasiva sobre el territori. Duen a terme, a més, accions d’educació i informació constant amb els usuaris i usuàries de l’entorn forestal i de la interfície agrícola-forestal i urbana-forestal.

El director general de Prevenció d’Incendis de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Diego Marín, ha explicat que la creació d’aquest servei, en 1995, “s’emmarca dins d’una iniciativa pionera a Espanya, amb l’objectiu d’ajudar a l’Administració a reduir i minimitzar els incendis forestals i el seu impacte en el territori de la Comunitat Valenciana”.

Al llarg d’aquest quart de segle de funcionament del Servei de Vigilància Preventiva, s’ha produït una sèrie de canvis que han millorat la seua eficiència, a partir de la col·laboració de manera estreta amb la resta de recursos destinats a la prevenció d’incendis i el treball sobre el terreny.

En aquest sentit, és fonamental la relació amb els usuaris i usuàries del territori forestal i els seus voltants, el coneixement d’aquest territori i la seua composició tant social, econòmica, vegetal, etc.

Les dades reflecteixen l’eficàcia d’aquest servei, reforçada per la millora dels recursos i avanços tecnològics. La Comunitat Valenciana va registrar 700 incendis forestals en 1990 i la xifra s’ha anat reduint progressivament, igual que el nombre d’hectàrees cremades.

És important destacar que el treball del Servei de Vigilància Preventiva sorgeix i es manté de la necessitat de la dedicació exclusiva a la tasca de prevenció d’incendis forestals, coordinada amb la pròpia gestió forestal i el seu entorn.

“El coneixement del fenomen de l’incendi forestal, la seua anàlisi per a saber com es comporta i així aprendre a previndre-ho, el seu desenvolupament tecnològic amb la finalitat d’aprofitar al màxim els recursos tècnics que a hores d’ara existeixen i abans de res els individus i les seues circumstàncies, les seues necessitats i demandes justifiquen àmpliament l’existència d’aquest servei de prevenció”, ha assenyalat el director general.

Així mateix, també es troba entre les seues principals actuacions fer complir la normativa vigent en matèria de prevenció d’incendis forestals, a fi d’evitar l’incendi i minimitzar el seu efecte el màxim possible a la Comunitat Valenciana.