El sector primari, protagonista de la 764a Fira de Morella

630
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

La 764a edició de la Fira de Morella última els preparatius per a desenvolupar-se els dies 10 i 11 de setembre. Així, quasi 100 expositors entre ramat i estands ompliran l’Espai Firal i el passeig de l’Albereda i rebran als milers de visitants que s’apropen a aquest esdeveniment cada any. Cal recordar que, la fira té com a protagonista al sector primari, un dels principals motors econòmics de la comarca dels Ports de manera que és una mostra dels productes que s’obtenen de l’agricultura i la ramaderia. Tanmateix, en els últims anys s’ha convertit en un atractiu turístic on també es mostren els diferents serveis i atractius d’aquesta zona.

El regidor de Desenvolupament Rural, Joel Pascual, ha destacat que “ens alegra recuperar la Fira de Morella després que no s’haja celebrat en els últims anys a causa de la pandèmia de la COVID-19”. L’edil ha explicat que “l’associació firal ha treballat per a conseguir la participació de ramaderes i ramaders de la comarca i l’exhibició dels animals durant el cap de setmana de la fira”. “la ramaderia i l’agricultura han sigut un dels principals motors econòmics de Morella i la comarca dels Ports, de manera que a través de la Fira es busca mostrar i posar en valor els productes de la nostra terra i la seua qualitat” ha afegit. Així, ha explicat “la Fira de Morella també és un altaveu per a reivindicar la importància del sector primari davant de les institucions i que ha de ser una de les vies per a combatre el despoblament de les zones rurals”. Joel també ha comentat que “la de Morella és una fira amb una llarga tradició i història, la qual s’ha adaptat als nous temps” de manera que ha aprofitat per a “animar i convidar a tots i totes a vindre i gaudir d’aquesta edició de la Fira de Morella durant tot el cap de setmana”.
Cal recordar que, Jaume I va concedir la fira a la ciutat de Morella l’any 1257, encara que noves dades situen aquesta ja l’any 1244. Aquesta és una fira ramadera, on es conjuguen dues tradicions que van donar fama a la vila medieval com són el comerç i la ramaderia. La tradició comercial de la ciutat es conjuga amb l’exposició de bestiar selecte, així com eines, instal·lacions i maquinària per a treballar en aquest sector. Actualment, és també una mostra de tot el comercial i gastronòmic que aprofita l’Espai Firal i l’Albereda per a mostrar totes les possibilitats d’aquesta zona.

Programació de la 764a Fira de Morella
La Fira de Morella tindrà lloc el dissabte 10 i el diumenge 11 de setembre. Així, a partir de les 10.30 hores del dissabte entraran els bous amb cavalleries des de l’àrea de caravanes. A les 12.30 hores començarà la cercavila de l’Associació Musical Mestre Candel des de l’ajuntament de Morella fins a l’Espai Firal. A continuació, inauguració de la 764a edició de la Fira de Morella per part de les autoritats a l’Espai Firal i visita als diferents estands de l’Albereda. El dissabte a la vesprada tindran lloc diferents actes taurins a la plaça de bous amb corro de vaques a les 18.00 hores, prova d’un bou carril a les 19.00 hores, carretillo embolat a les 23.30 hores i embolada del bou carril a les 00.00 hores. Després hi haurà solta de vaquetes i dicomòbil.

El diumenge començarà amb el concurs de gossos pastors al prat de l’Albereda a les 11.00 hores. També a les 11.00 h, s’iniciaran les activitats que ha organitzat el CD Castellón per a celebrar el seu centenari. A les 12.30 hores, cercavila amb els Gaiteros de Morella des de l’ajuntament fins a l’Espai Firal. A les 13.30 hores, cloenda i sortejos patrocinats per la Cooperativa comarcal Sant Antoni Abad, l’Associació Firal Els Ports i l’ajuntament de Morella a l’Espai Firal. Finalment, a les 18.00 hores, exposició itinerant de la Diputació de Castelló Sempre al teu costat, a l’Albereda.