El Samu de Vilafranca és l’únic de la Comunitat Valenciana que només està operatiu 12 hores

377
Samu a Vilafranca

A la Comunitat Valenciana, segons dades de la Conselleria de Sanitat, hi ha 45 unitats Samu. Totes presten servei 24 hores al dia, totes menys una. La que té base a Vilafranca, a 88 quilòmetres de l’Hospital General de Castelló, és l’única que només està operativa 12 hores diàries. La unitat presta servei per als pobles dels Ports, l’Alt Maestrat, i també per al veí Maestrat de Terol, en virtut dels acords signats entre la Comunitat Valenciana i Aragó.

L’operatiu només està actiu de 8 del matí a 8 del vespre. Tot i la situació el PP i les Corts Valencianes va votar en contra d’ampliar el servei a les 24 hores del dia i així equiparar el servei a la resta de la Comunitat. La proposta la va presentar el diputat del PSPV Ignacio Subías com esmena als pressupostos de la Generalitat Valenciana.

L’esmena va arribar després de l’acord unànime al ple de Vilafranca pel qual es demandava a Sanitat que el Samu tingués horari complet. Tots els grups polítics del consistori –PSPV, PP i Plataforma-Compromís– es van comprometre a presentar l’esmena als comptes de la Generalitat Valenciana. PP i Compromís no la van presentar. El PSPV la va presentar i el PP va votar en contra, Compromís i EU van votar a favor, però la iniciativa no va tirar endavant.

En el ple ordinari de gener l’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, ha demanat explicacions al PP per la situació. Dos regidors del PP, Vicente Marín i Jaume Vives, han assegurat estar “decebuts” amb el partit al qual representaven. Un d’ells, Jaume Vives, va anunciar a més que no es presentarà a les pròximes eleccions locals. El regidor de Plataforma-Compromís, Xavier Prats, va recordar com Ricardo Costa, en campanya electoral, va anunciar a Vilafranca que l’ambulància estaria operativa durant 24 hores. Costa ha dimitit i fa dos anys Sanitat va intentar, sense èxit, eliminar el Samu de la Vila. Les protestes veïnals ho van impedir.

L’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena ha incidit que “som l’única base de la Comunitat que no té operatiu durant les 24 hores”. Així mateix va recordar que “malgrat que no està operatiu l’Ajuntament de Vilafranca ha de pagar l’habitatge per al personal del Samu per imposició de Sanitat. El personal de l’Samu dorm aquí, però no pot prestar servei perquè Sanitat no vol pagar l’ampliació de la dotació “.

En tots els bars i comerços de Vilafranca uns fullets recorden la situació i requereixen als ciutadans que pensen el seu vot en les pròximes eleccions perquè el Samu estigui operatiu durant tot el dia. Professionals mèdics apunten que “no té cap sentit que estigui operatiu durant el dia i no durant la nit, quan els helicòpters no poden volar”.