El Racó de Nando de Benassal en 4D

168

-L’Ajuntament col·labora perquè les pintures rupestres es puguen apreciar amb qualitat gigapíxel

El projecte 4D Vull permet veure en 4 dimensions les pintures rupestres del Racó de Nando de Benassal. L’Ajuntament de Benassal ha col·laborat amb Amics de Valltorta i els ajuntaments de Tírig, Coves de Vinromà, Albocàsser, Ares i Ulldecona perquè les pintures rupestres puguen veure’s en 4 dimensions.

L’objectiu dels treballs ha sigut diagnosticar l’estat de conservació, monitorizar les alteracions identificades i proposar mesures de conservació preventiva. Els resultats obtinguts es basen en tecnologies i metodologies d’avantguarda, com la fotogrametria d’objecte proper, comparacions volumètriques, fotografia gigapíxel, fotografia multiespectral, tractament d’imatge mitjançant descorrelació d’espais de color, anàlisi geològica i termografia.

També és un objectiu del projecte la divulgació de l’art rupestre llevantí (i esquemàtic) d’aquestes comarques. En la web http://vull.4darterupestre.com/home/0/0/ES es pot accedir a alguns dels productes digitals elaborats, optimitzats respecte a la seua grandària original per a facilitar la seua visualització a través de qualsevol navegador.

Pinturas Rupestres Racó de Nando 2

En el cas de Benassal es pot accedir als abrics II, IV i VII del Racó de Nando. A l’abric II es conserven figures de xicoteta grandària: arquers en actitud dinàmica o formant part d’escenes de caça. En l’abric IV es poden observar cérvols afectats per la deterioració natural i restes de pigments. Finalment en l’abric VII es troben les pintures millor conservades del conjunt. En la part esquerra del panell d’aquesta xicoteta cavitat, es pot observar un grup d’animals d’aparença una miqueta estranya, podrien ser cavalls, però també recorden a porcs senglars, que estan sent assetjats per dos arquers que es dirigeixen corrent cap a ells amb l’arc preparat per a disparar. Darrere de l’arquer de la dreta s’observen restes de dos arquers de xicoteta grandària. L’escena probablement va ser de majors dimensions ja que hi ha restes de pigment disperses pel panell.