El PSPV revela noves contractacions il·legals en la trama de l’exalcalde de la Todolella

319
Assemblea a la Todolella
-Més de 300 persones es reuneixen en el poliesportiu municipal per conèixer el resultat de la investigació que va encarregar el passat estiu l’actual equip de govern socialista
-L’informe detalla presumptes irregularitats comeses pel primer edil del PP en l’adjudicació de serveis i malversació de fons en l’empresa pública Les Clapisses
-Pendents dels serveis jurídics, tot apunta a que aquest entramat acabarà en els jutjats.

El nou equip de govern en l’Ajuntament de la Todolella va denunciar ahir en una assemblea pública davant més de 200 veïns que l’anterior alcalde del Partit Popular (PP), Alfredo Querol, “ha pogut cometre durant diversos anys presumptes irregularitats en la contractació de serveis púbics en adjudicar ofertes a la mateixa empresa, Forestal del Maestrazgo SL, de la qual és propietari el seu fill Jaime i tant ell com la seua dona han sigut administradors solidaris fins al 15 de juny de 2015, unes setmanes després de perdre el control del consistori per les eleccions municipals”.

Així ho ha van assegurar ahir a la vesprada el tinent d’alcalde del PSOE, Ángel Guardiola, en un acte en el que els socialistes van presentar a la població el resultat de l’auditoria que van encarregar el passat estiu després de guanyar les eleccions. L’exposició va tindre lloc en el poliesportiu municipal coincidint amb la celebració de les festes patronals d’agost i en la mateixa l’equip de govern actual va deixar entreveure que denunciaran els fets en els jutjats si així ho indiquen els serveis jurídics municipals. L’auditoria ja ho aconsella.

L’informe, que ha sigut realitzat per una empresa externa, analitza la gestió municipal des de 2010 al 30 de juny de 2015 i revela nombroses anomalies amb Alfredo Querol com a primer edil de la Todolella, que haurien permès l’enriquiment de l’exalcalde i la seua família a través d’una trama teixida en els anys de govern local del PP.

Guardiola va informar que una de les últimes contractacions il·legals suposadament comeses per l’exalcalde popular “fa referència a l’adjudicació del servei de calefacció municipal del poble per un import de 800.000 euros que va recaure en la citada empresa del seu fill, amb Querol i la seua esposa com a administradors solidaris”. Però va revelar que “hi ha més” i que també s’han detectat “noves adjudicacions irregulars a Forestal del Maestrazgo SL que no vénen recollides en l’auditoria”.

A més de les irregularitats que Querol poguera haver comès en les contractacions, el nou equip de govern del PSOE va explicar als veïns de la Todolella que després d’un any de recerca l’informe també revela possible “malversació de fons” en l’empresa pública Desarrollos Rurales Les Clapisses SL, una companyia constituïda a parts iguals entre la Todolella i la localitat veïna de Portell. D’aquest últim municipi és alcalde Álvaro Ferrer, coordinador comarcal del PP per designació del president provincial del Partit Popular i de la Diputació, Javier Moliner.

Encara que la nova corporació de la Todolella, encapçalada per Ricardo Miravet, ja s’ha desprès de la seua part en aquesta empresa pública, cal ressaltar que Querol ha ostentat mentre ha sigut alcalde la condició de president i conseller de Les Clapisses, que va ser creada el 27 de gener de 2011, encara que va iniciar les activitats el 3 de desembre de 2010.

Segons la investigació, la firma, el teòric propòsit de la qual era fomentar projectes socials, com el transport de veïns fins a l’hospital de Vinaròs, “mai els ha arribat a prestar perquè sempre ha tingut pèrdues que s’han anat cobrint amb ampliacions de capital sufragades pels dos municipis, deutes que en l’actualitat arribarien als 145.100 euros”.

Tot sembla apuntar que l’endeutament que patia la Todolella, amb un pressupost mitjà anual de 400.000 euros, per aqueixes participacions econòmiques, era proporcional a la proliferació d’empreses de la família de l’exprimer edil popular, totes controlades pel seu fill en qualitat de soci o administrador únic i amb activitats molt característiques de l’entorn rural del municipi. Això és, plantació i recollida de plantes aromàtiques, construcció, fusteria, biomassa o comercialització de productes locals, com a cervesa de tòfona i tòfona liofilitzada.