El PSPV es suma al manifest d’oposició a la línia de molt alta tensió la Plana-Morella

730
PUBLICITAT

-Nota de premsa del PSPV-

La direcció del partit a la província de Castelló assegura que “no hi ha justificació per a un projecte de tal envergadura, que no aporta beneficis socials, mediambientals ni econòmics als municipis que travessa i que només es justifica des del punt de vista del negoci de les companyies elèctriques “.

L’Executiva Provincial del PSPV-PSOE de Castelló ha aprovat la seva “adhesió al manifest d’oposició al projecte de construcció de la nova línia de molt alta tensió la Plana-Morella, que afecta 17 poblacions, en els termes que en està actualment redactat i en defensa del futur de les nostres comarques, de la salut dels seus habitants i del medi ambient “.

La direcció del partit considera que “la línia suposarà una pèrdua d’ús i valor dels terrenys i les propietats afectades” i per tant “no hi ha justificació per a un projecte de tal envergadura, que no aporta beneficis socials, mediambientals ni econòmics als municipis que travessa i que només es justifica des del punt de vista del negoci de les companyies elèctriques “.

Per això, el partit des de Castelló ha presentat una sèrie de reclamacions, entre elles que s’avalue “seriosament” la necessitat de les línies de molt alta tensió, especialment en el context actual en què les realitats de consum i producció elèctrica han canviat, com es recull en el Reial Decret 12/2012, de 30 de març. “Considerem que és el moment d’apostar per l’ús eficient i la generació descentralitzada d’energia que no requereix grans línies de transport”, han assenyalat els socialistes.

També ha sol·licitat que es considere “el canvi de traçat per un de menor impacte social i mediambiental, que segueixa els passadissos de les infraestructures existents i que no danye el medi ambient ni als veïns de les comarques afectades”.

Una altra de les exigències de l’Executiva Provincial del PSPV-PSOE de Castelló és que es contemple “el soterrament a les zones de major impacte paisatgístic i sobre les aus, així com quan la línia passa a prop de cases i instal·lacions, i l’allunyament de la mateixa de les cases a un mínim d’un metre per quilowatt “.

Cal recordar que el traçat que proposa l’empresa Red Eléctrica Espanya travessa 17 termes municipals de Castelló, afecta llocs emblemàtics com la Serra de Borriol, Vilafamés o la Mola d’Ares i a espais de la Xarxa Natura 2000 de l’Alt Maestrat.

A més, el projecte passa per zones poblades sense respectar la distància mínima de seguretat recomanada en 1 metre per quilowatt, el que les exposa a totes les afeccions negatives de les línies elèctriques, especialment dels camps electromagnètics, altament perjudicials per a la salut com ho demostren estudis científics que els relacionen amb una major incidència de malalties.

Una altra de les conseqüències negatives de l’actual traçat és l’enorme impacte que tindria sobre el patrimoni cultural i l’entorn natural, de gran valor paisatgístic i ecològics, i que són la major riquesa dels muncipis castellonencs i la base sobre què s’assenten els desenvolupaments econòmics i turístics.

El projecte també afecta els paratges naturals muncipals de la Mola d’Ares, el Mollet de Sant Joan de Moró i l’ermita de Sant Miquel de Vilafamés, espais que són citats a evitar en l’estudi d’impacte ambiental i els efectes de la molt alta tensió sobre els mateixos no han estat estudiats adequadament.