El PSPV de Castelló urgeix protegir el valencià en el Dia Internacional de la Llengua Materna davant els vetos

115
Ruth Sanz
Ruth Sanz
PUBLICITAT

La portaveu provincial, Ruth Sanz, denuncia retrocessos en els drets dels valencianoparlants des que PP i Vox comparteixen govern i exigeix unitat per a defensar la llengua pròpia

La portaveu del PSPV de Castelló, Ruth Sanz, ha reivindicat aquest dimecres, 21 de febrer, Dia Internacional de la Llengua Materna, la protecció i promoció del valencià i traure-la “dels intents de PP i Vox de desprestigiar-la llengua i de reduir-ne el seu ús social en convertir-la en una arma de tall polític”.

Sanz ha defensat que “el valencià és un element patrimonial i cultural que identifica i dona singularitat al nostre poble” i ha lamentat que, “els que s’autodenominen ‘grans defensors dels senyals d’identitat’, ara oprimisquen la llengua i els drets dels valencianoparlants relegant-la a un tercer pla”.

La també diputada provincial ha reclamat “unitat” entorn del valencià, “que ja pateix les conseqüències de tindre en els governs locals i en la Generalitat a l’extrema dreta antivalenciana”. Segons la portaveu socialista, després de dècades de consens, amb el Govern de Mazón la recuperació de la llengua pròpia “està en dubte” en apostar les dretes pel monolingüisme, obrir debats tancats com la unitat de la llengua o infringir el dret dels valencianoparlants a ser atesos o formats en valencià.

Ruth Sanz ha posat l’accent en que la Comunitat Valenciana “és un poble bilingüe i que la convivència entre el valencià i el castellà mai ha sigut un motiu d’enfrontament, sinó tot el contrari, d’orgull”. “Fins ara”, matisa.

La portaveu castellonenca ha instat l’executiu autonòmic i als ajuntaments a adoptar polítiques prioritàries per a fomentar l’ús del valencià en l’educació, l’administració pública i l’empresa. En aquest sentit, Sanz ha sol·licitat que es mantinguen les hores d’ensenyament en la llengua pròpia, es garantisca un nivell òptim en valencià entre la població escolar i s’impulse À Punt com a motor de producció audiovisual en valencià. A més a més, ha destacat la importància de revitalitzar el seu ús en àmbits com la premsa, el cinema i el teatre.

“Des del PSPV denunciarem tots els atacs a la llengua i combatrem els discursos que titllen el valencià de ‘imposició’ i que només busquen augmentar la desafecció cap a la llengua i la reducció del seu ús social perquè acabe desapareixent”, ha indicat. En aquest sentit, ha lamentat que en els últims mesos s’han incrementat els atacs amb la retirada de revistes, el veto a actuacions musicals o boicots a obres de teatre “que per a res ajuden a normalitzar el seu ús”.