El projecte ‘Construeix Valors’ arriba a les aules de La Torre d’en Besora

228
PUBLICITAT

Cinc xiquets de primària de l’aulari del CRA L’Aiguaneu de La Torre d’en Besora han participat en el projecte ‘Construeix Valors’ de la ONGD Medicusmundi Mediterrània. Héctor, Leo, Ian, Luis i Raül han aprés les diferents fases del cicle productiu de la roba i les desigualtats socials, ambientals i econòmiques que es produeixen en ell.

En la primera part de la sessió han conegut els fets. Les matèries primeres, com el cotó, s’extrauen en la majoria dels casos de grans explotacions en països empobrits, on les persones encarregades de la recol·lecció són xiquets, xiquetes i dones amb pèssimes condicions laborals. Unes condicions que tornen a repetir-se a les fàbriques on es creen els teixits i es dona forma a les peces. També han vist com les grans plantacions necessiten de l’ús de pesticides i fertilitzants, i com s’empren productes químics com a tints en els teixits, tot això contaminant les aigües. Així mateix, han vist que perquè una peça arribe des d’eixos països fins a les seues cases ha de fer milers de quilòmetres amb tren, avió o vaixell, amb la contaminació que això comporta.

Amb tot, els menors han reflexionat i han sigut crítics amb la situació. Els xiquets han conclòs que, sense estudiar, sense poder anar a escola perquè han de treballar, els xiquets i xiquetes d’eixos països mai tindran l’oportunitat d’un treball millor, amb un sou i condicions laborals justes.

En acabar les explicacions, han utilitzat els Objectius del Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 de l’Organització de les Nacions Unides per a buscar solucions sostenibles a les problemàtiques sorgides en cada fase del cicle.

Després de les reflexions i la cerca de solucions, s’han posat a la feina i utilitzant els materials interactius de Lego Educació han creat dues maquetes: una fàbrica de roba i un avió. Les maquetes podran veure’s pròximament en una exposició col·lectiva de treballs de l’Alt Maestrat.

El projecte està finançat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.