El programa d’acompanyament del PEU-UJI i l’Ajuntament d’Ares impulsen el projecte ‘El Barranc dels Molins viu’ 

289
PUBLICITAT

La localitat d’Ares s’incorpora al programa d’acompanyament que realitza la Universitat Jaume I a través del PEU-UJI amb el projecte ‘El Barranc dels Molins viu’. Es tracta d’una iniciativa que sorgeix de la voluntat de l’Ajuntament d’Ares de donar visibilitat al patrimoni local i de generar comunitat entre els veïns. 

La decisió parteix de la importància que té aquest espai etnològic i natural relacionat amb els cereals i la seua transformació i que deu seu nom als cinc molins fariners que es troben a la zona. Es tracta d’un patrimoni hidràulic i arquitectònic que va ser construït en la segona meitat del segle XVIII. Són el Molí de la Roca, el Molinet, el Molí de Dalt, el Molí de la Bassa Rodona i el Molí del Sol de la Costa, llocs on els agricultors transformaven el blat en farina per a la població local. 

Així, el projecte pretén promoure el desenvolupament sostenible a Ares aprofitant el coneixement local, la valorització del patrimoni i la generació d’activitats econòmiques a llarg termini. 

La primera fase del programa consta d’un itinerari formatiu de tres sessions que té com a finalitat apropar als participants els coneixements necessaris per a poder desenvolupar el projecte al voltant del patrimoni local. La primera sessió ha tractat sobre la temàtica de ‘Com crear i dinamitzar un grup motor a través de l’autodiagnòstic i la recuperació de la memòria oral’. La segona sessió formativa es titula ‘Capacitació en metodologies d’inventari: Tècniques d’inventari per a identificar i documentar els recursos patrimonials i gastronòmics’, i tindrà lloc el 20 d’octubre. 

La tercera i darrera sessió versarà sobre la ‘Sensibilització i presentació del projecte als veïns i veïnes d’Ares. El procés d’acompanyament i les sessions formatives seran impartides per Cyrille Larpenteur, del col·lectiu Heterotopia