El pressupost de la ‘Diputació del canvi’ per a 2020 ascendirà a 148,9 milions d’euros, 5,7 milions d’euros més que en 2019

163
Presentació dels pressupostos 2020 de la Diputació de Castelló
Presentació dels pressupostos 2020 de la Diputació de Castelló
  • El president Martí destaca que tenen un marcat caràcter municipalista i estan pensats per a millorar la vida de les persones i fer front al repte de la despoblació

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha presentat els pressupostos de la institució per a 2020 que ascendeixen a 148,9 milions d’euros, xifra que suposa un increment de 5,7 milions d’euros respecte a 2019. Són els primers pressupostos de la ‘Diputació del canvi’ elaborats per l’equip de govern que conformen Partit Socialista i Compromís. Segons ha explicat, “tenen un marcat caràcter municipalista perquè estan pensats per a millorar la vida de les persones i ajudar als municipis més xicotets del nostre interior a fer front al repte de la despoblació, sense oblidar-nos de les grans ciutats perquè tots som província de Castelló”. Ho ha dit en el transcurs de la roda de premsa que ha oferit al costat del diputat d’Hisenda, Santiago Agustí, i el diputat i portaveu de Compromís, Ignasi Garcia.

Els pressupostos de 2020 són la resposta a les demandes formulades pels alcaldes de la província en les reunions que han mantingut en les últimes setmanes amb el president i l’equip de govern de la nova Diputació. En elles han sol·licitat més recursos per a millorar els serveis que presten a la ciutadania.

El president Martí ha defensat que “són comptes públics que reconeixen la majoria d’edat dels ajuntaments i la seua capacitat de gestió i de decisió perquè és una evidència que els seus alcaldes i regidors són els que millor coneixen les necessitats existents als pobles”. Per això, es manté la dotació de 12,4 milions d’euros per al Pla 135, però millorant les bases de manera substancial perquè els ajuntaments compten amb més recursos i amb major autonomia per a decidir com i en què s’inverteixen”.

Per part seua, el diputat provincial d’Hisenda, Santiago Agustí, ha incidit en què els de 2020 són «més inversors». Una de les novetats que introdueixen és que per primera vegada la Diputació s’adhereix al Fons de Cooperació Municipal al qual contribueix amb 5,6 milions d’euros, que és la mateixa quantitat que aporta la Generalitat perquè els ajuntaments puguen disposar de més recursos econòmics. Són fons de naturalesa incondicionada i no finalista; “per tant, els municipis beneficiaris podran destinar-los a serveis, infraestructures i equipaments bàsics, així com a posar en marxa mesures per a fer front al repte demogràfic”. Amb l’aportació de 5,6 milions per part de la Diputació els ajuntaments de la província rebran a través del Fons de Cooperació Municipal un total d’11,2 milions d’euros.

Segons Agustí, “l’any que ve s’invertirà més per a fer més territori”, raó per la qual es destinaran prop de 20 milions d’euros a la millora de carreteres, camins i pistes; parcs de bombers, sanejament i depuració d’aigua; eficiència energètica i patrimoni artístic i cultural. El diputat ha agraït “el bon fer i la professionalitat dels tècnics de la casa, que ha sigut fonamental per a l’elaboració d’aquest projecte de pressupostos”.

El nou equip de govern també fa una decidida aposta per les polítiques de benestar, incrementant les partides en 2 milions d’euros respecte a 2019. En aquest capítol es passa de 3,7 milions a 5,7 milions. La dotació per a les Unitats de Respir augmenta en 60.000 euros fins a aconseguir la xifra de 730.000 euros. Sobre aquest tema, José Martí ha assenyalat que en aquest apartat s’ha realitzat un esforç molt important “perquè ha sigut una de les principals sol·licituds realitzades per alcaldes i alcaldesses”. A més, es creen i es doten pressupostàriament àrees fonamentals en la nova Diputació com el de la ‘Promoció de la igualtat de gènere’, per al qual hi haurà una partida de 174.200 euros.

Els pressupostos del pròxim any responen a la voluntat de l’actual equip de govern de que hi haja més transparència, raó per la qual s’opta per l’eliminació gradual de les subvencions nominatives i els convenis singulars que s’atorgaven amb criteris arbitraris en departaments com Benestar Social, Cultura o Turisme, per a donar pas a diferents línies de subvencions per concurrència competitiva que es repartiran seguint criteris d’imparcialitat i objectivitat.

Martí ha assenyalat que “la nova Diputació vol actuar com a motor de reactivació econòmica i social de la província”. Per això, els pressupostos de 2020 aposten per la innovació, la creativitat i l’emprenedoria jove destinant 1,2 milions d’euros a plans d’ocupació i ajudes a la creació d’empreses; 290.000 euros per a la innovació i l’acceleració d’empreses i 240.000 euros per a la formació i capacitació professional.

Segons ha explicat, “el creixement econòmic és un dels nostres principals objectius, per això es mantenen els 5,5 milions d’euros per al Patronat Provincial de Turisme, incrementant en 590.000 euros les ajudes i les subvencions a entitats municipals i supramunicipals que ascendeixen a 1,2 milions d’euros”. També s’augmenta la partida per a promoció ceràmica fins als 736.000 euros i es destinen més de 660.000 euros a l’impuls de l’activitat agrícola i ramadera.

Els comptes de 2020 són els de la sostenibilitat, raó per la qual s’invertiran més de 4 milions d’euros per a integrar als municipis de la província en la xarxa de depuradores d’aigües residuals i evitar la contaminació d’aqüífers.

També es destinaran 561.000 euros, en dues anualitats, a connectar el terme de la Pobla Tornesa amb la xarxa del consorci d’aigües del Pla de l’Arc i a millorar l’accés a l’aigua potable dels municipis confrontants. A més, es destinaran 200.000 euros a una campanya d’educació ambiental porta a porta per al compliment dels objectius europeus en matèria de gestió de residus urbans.

Valoració d’Ignasi García

D’altr banda, el portaveu del grup Compromís (i soci de govern del PSPV-PSOE) Ignasi Garcia, ha destacat que “aquests pressupostos són el preludi de la modernització de la Diputació de Castelló” atés que “inclouen de manera transversal els eixos de la sostenibilitat ambiental i el feminisme, els dos moviments socials més importants de l’actualitat, i els apliquen també a la lluita contra la despoblació de les comarques d’interior”. A més, ha dit que “per fi la institució provincial s’alinea amb les polítiques del govern del Botànic i posa les persones i els municipis al centre de les seues polítiques, tal com demostra el Fons de Cooperació Municipal o les línies de Benestar i d’Ocupació”.

Garcia ha subratllat que els pressupostos de la Diputació “estan d’acord amb els objectius europeus” quant a protecció dels aqüífers, a la descarbonització energètica i a la gestió de residus urbans. Segons ha indicat, “aquesta legislatura integrarem per fi totes les localitats en la xarxa de depuració i sanejament d’aigües residuals i assentarem també les bases per a garantir el proveïment d’aigua potable a totes elles i apostarem per l’educació ambiental a totes les famílies de la província”.