Nota de premsa de la Diputació de Castelló
L’alcaldessa de Castell de Cabres, María José Tena, ha traslladat avui al president de la Diputació de Castelló, José Martí, el dia a dia del municipi més menut de la província, amb tot just 17 habitants censats, que requereix del suport d’altres institucions per a poder atendre els serveis més necessaris d’aquesta petita localitat dels Ports.
José Martí ha destacat en aquest sentit que pobles com Castell de Cabres “han de ser l’armadura de la Diputació de Castelló, perquè és ací on les institucions han de posar tot el seu esforç perquè les condicions de vida dels seus habitants s’equiparen, en la mesura que siga possible, a la d’altres municipis amb més recursos”.
Sobre aquest tema, Martí insisteix a recordar que un dels eixos principals de la nova Diputació és “la lluita contra la despoblació”, que afecta de manera especial a localitats com Castell de Cabres, que requereix d’inversions i subvencions per a donar servei als seus veïns.
Castell de Cabres, com ha destacat l’alcaldessa, es dedica bàsicament a la ramaderia i al turisme rural, que apareix com una de les claus per al seu desenvolupament econòmic. L’Ajuntament gestiona cinc allotjaments turístics que, segons ha exposat María José Tena, requereixen ja d’ajudes per a la seva rehabilitació. Així mateix, el municipi treballa de forma conjunta amb altres pobles de la Tinença de Benifassà per a fer del turisme natural i esportiu una base per a créixer.
L’alcaldessa ha destacat també actuacions importants en la zona, com la millora de la carretera –assumida per la Diputació- que uneix el poble amb Morella, localitat que és el seu punt de referència per a la gestió diària ja que Castell de Cabres no disposa, per exemple, de supermercat ni caixers automàtics.
Aquesta deficiència es cobreix, en part, amb l’activitat del bar, que fa les vegades de despatx de pa o de servei postal, com destaca María José Tena. I a nivell cultural, enalteix l’alcaldessa la biblioteca, que també va gestionar la Diputació Provincial, que compta amb un ampli nombre d’obres, gràcies en part a donacions de particulars.
Un dels aspectes més necessaris per a localitats com Castell de Cabres, i així li ho ha fet saber l’alcaldessa al president de la Diputació, és el de la construcció d’una depuradora, de la que encara emmalalteix aquesta localitat dels Ports i que estava planificada per a l’any vinent, actuació que José Martí s’ha compromès a prioritzar.
A nivell sanitari, Castell de Cabres disposa d’un petit local condicionat com a consultori, al qual acudeix una vegada a la setmana el metge que cobreix la zona de Morella i Vallibona, Sobre aquest tema, l’alcaldessa ha destacat la “extraordinària implicació” del metge, amb el qual mantenen contacte diari.
Tots aquests aspectes del dia a dia del municipi amb menys habitants de la província són, segons assenyala José Martí, “el clar exemple de per què una institució com la Diputació de Castelló ha de posar el seu focus d’atenció als pobles menuts de l’interior, que són els que més necessiten el nostre suport”. Martí, per això, ha volgut exemplificar en María José Tena “la gran labor que realitzen els nostres alcaldes en poblacions que lluiten contra la despoblació, batalla en la qual tindran al seu costat a la Diputació”.
En qualsevol cas, José Martí insisteix que aquest objectiu marcat a favor dels pobles amb menys recursos no impedeix que la Diputació Provincial treballe també amb les poblacions de més habitants, situades en la seua major part en la zona litoral. Un clar exemple d’aquesta filosofia de treball és el fet que Martí s’hagi reunit ja tant amb l’alcaldessa de la ciutat amb més població, Castelló de la Plana, amb l’ajuntament de la qual ja s’ha marcat una ruta de treball conjunt, com amb l’alcaldessa del poble més menut, Castell de Cabres.