El Ple del Senat debatrà demà la Proposició de Llei de Compromís per a multiplicar x 100 la internet rural

571
PUBLICITAT

Nota de premsa de Compromís Senat

El Ple del Senat debatrà demà la Proposició de Llei de la coalició de mesures per a garantir, dins del Servei Universal, l’accés a Internet de banda ampla a 100 Mbps en les zones rurals. De facto, això suposa multiplicar x 100 la velocitat mínima que hui es garanteix per Llei a Espanya a les xarxes de banda ampla. L’actual xifra d’1 Mbps de baixada recollida en la Llei General de Telecomunicacions de 2014 és totalment insuficient davant la proliferació de dispositius connectats a una wifi en qualsevol domicili.

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha retret que “si ja era ridícul 1 Mbps de Movistar en 2014 ho és molt més set anys després, quan dins d’un habitatge han proliferat els dispositius connectats a una wifi. Apostem per un mínim de 100 Mbps per a qualsevol ciutadà que sol·licite aquest servei universal”.

Mulet ha afegit que “aquesta mesura és especialment important no només per a evitar un major despoblament de les zones rurals, sinó también per a atraure i fixar nova població  en elles, de manera que les persones físiques i jurídiques puguen desenvolupar amb normalitat les activitats que actualment permeten les Tecnologiies de la Informació en els grans nuclis urbans”. Aquests dèficits d’accés a serveis digitals i la bretxa rural-urbana s’han fet patents i així va quedar reflectit en l’informe publicat pel Banc d’Espanya. “Considerem importantíssim per al futur del món rural i com a lluita contra el despoblament garantir una capacitat digna per a realitzar comunicacions d’àudio, vídeo i dades a velocitat suficient, decissió que els successius governs han ignorat i no han revisat a l’alça, fins a deixar una xifra mínima d’1 Mbps que és indigna i ofensiva, mentre dilapiden en les telecos milers de milions en el 5G, cosa que ens sembla molt qüestionable i que ve recolzat per molta xarlataneria digital, mentre s’ignora al món rural”, ha afegit.

La moció reclama que siga l’Administració General de l’Estat qui efectue periòdicament aquesta revisió, establint-se un termini i publicant-se aquesta velocitat mínima mitjançant la corresponent Ordre Ministerial. També insta que, mitjançant Reial decret, en un termini màxim de tres mesos a partir de l’entrada en vigor de la present llei, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència publique una metodologia d’acord amb els criteris i l’obligació de la prestació del servei universal que s’establisquen per a determinar el cost econòmic del que es disposa en l’article primer, utilitzant-se el Fons Nacional del Servei Universal per a ajudar a complir amb l’objectiu previst de garantir la velocitat en sentit descendent als usuaris finals de manera efectiva.