El Ple de la Diputació demana al Govern i la Generalitat que els ajuntaments i les diputacions gestionen almenys el 15% dels fons europeus

307
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

El ple de la Diputació ha aprovat una declaració institucional sol·licitant que el Govern d’Espanya i la Generalitat Valenciana reconeguen als ajuntaments i, especialment, a les diputacions, «com a aliats estratègics en el desenvolupament d’iniciatives vinculades a la recuperació, la transformació i la resiliència i, en concret, en el desplegament dels fons Next Generation EU, a fi que ningú, cap territori, ni cap govern local, es quede arrere». Es tracta d’un text consensuat per tots els grups a proposta del president Martí, en el qual se sol·licita que «els governs central i autonòmic garantisquen que una dotació de, almenys el 15% d’aqueixos fons de nova generació, es dirigisca als governs locals, ajuntaments i, especialment, a les diputacions provincials, amb la finalitat de garantir els drets, la seguretat i les oportunitats dels territoris i de la ciutadania, ara i en el futur». Aquesta iniciativa és conseqüent amb l’aprovació d’una declaració institucional similar que es va produir el passat 20 de setembre a Almeria en la reunió de la Comissió de Diputacions Provincials, Capítols i Consells Insulars de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, a la qual va assistir José Martí.

Sobre aquesta declaració institucional també s’han pronunciat els portaveus dels grups socis de govern: Santi Pérez pel PSPV-PSOE i Ignasi Garcia per Compromís. El socialista Pérez ha assenyalat que “estem davant una declaració institucional que és conseqüent amb la nostra estratègia de fer tots els esforços que estiguen al nostre abast per a ajudar als municipis xicotets d’interior perquè ningú es quede arrere en funció del seu lloc de residència”. Per part seua, el valencianista Ignasi Garcia ha assenyalat que “l’arribada dels fons europeus ha de servir per a una doble transició, d’una banda l’ecològica i per l’altra la digital; i és evident que aquelles institucions que poden ser aqueix motor econòmic per a aquesta economia verda són les tres institucions més pròximes a la ciutadania”. Per això, “exigim en al govern central que almenys el 15% d’aqueixos fons puguen ser gestionats per les institucions que estan més a prop i donen la cara davant els veïns i veïnes de les nostres comarques”.

Castelló amb La Palma

També s’ha aprovat una altra declaració institucional a proposta de Ciutadans titulada ‘Castelló amb La Palma’ en la qual es mostra tota la predisposició i el suport necessari a quantes actuacions de coordinació puguen afavorir la implementació del Pla Especial per a la Reconstrucció de la Palma anunciat pel Govern d’Espanya. En el text es trasllada tot el suport de la institució provincial a les persones evacuades de les seues llars i, molt especialment, l’afecte de la província a les persones que han perdut els seus habitatges, cultius o qualsevol altre bé. D’altra banda, s’ofereix tota l’ajuda i col·laboració als ajuntaments més afectats: Llanos de Aridane y El Paso. A més, en la declaració institucional s’agraeix el treball que estan desenvolupant els equips d’emergència, forces policials, exèrcit, sanitaris, mitjans de comunicació i les ONG.

Suport a les víctimes del terrorisme

El ple ha aprovat una tercera declaració institucional amb el suport de tots els grups a proposta de Ciutadans de «condemna a la realització de qualsevol mena d’homenatge públic o privat a membres d’ETA, convictes o no, així com qualsevol intent de blanquejar les pàgines més fosques de la nostra història». A més, es mostra el «suport sense fissures a la memòria de les víctimes de la millor manera que es puga fer, impedint qualsevol acte que vulnere la seua dignitat o amplificació del dolor».

Suport al comerç local

La quarta declaració institucional de la jornada, també secundada per tots els grups a proposta de Ciutadans, té com a objectiu donar suport a la celebració del pròxim 25 d’octubre com a Dia del Comerç Local en la Comunitat Valenciana, per la importància que té dins de les polítiques municipalistes i en la vida dels pobles i ciutats.

Mort gestacional perinatal i neonatal

A proposta dels Grups Socialista i Compromís s’ha aprovat una altra declaració institucional per a l’atenció en els casos de mort gestacional perinatal i neonatal, sol·licitant mesures legislatives per a la reforma de les prestacions de maternitat i paternitat referents a aquesta problemàtica. En el text s’acorda il·luminar l’edifici de la Diputació cada 15 d’octubre de blau i rosa en mostra de solidaritat amb aquesta causa.

Pacte Forestal

També hi ha hagut unanimitat per a aprovar una moció presentada pel Grup Popular en la qual s’insta el Consell a signar un pacte forestal per a la gestió sostenible de les muntanyes de la Comunitat Valenciana, que faça possible la creació d’ocupació i riquesa en les zones d’interior per a evitar la despoblació. El text també insta a apostar per la bioeconomia de base forestal.

Beques

El ple ha aprovat igualment per unanimitat una moció presentada pel Grup Popular en la qual s’exigeix la resolució immediata de la convocatòria de beques d’estudis universitaris del cursos 2020/2021 en les universitats de la Comunitat Valenciana i el compromís del govern autonòmic de resoldre aqueixes mateixes beques per al curs 2021/2022 dins dels terminis establits en les convocatòries.

Dia Internacional del Càncer de Mama

Durant el ple, la diputada delegada de l’Hospital Provincial, Xaro Miralles, ha anunciat que en les nits de hui i demà l’edifici de la institució provincial en la plaça de les Aules s’il·luminarà de color rosa per ser hui la jornada de commemoració del Dia Mundial contra el Càncer de Mama, “en solidaritat amb les dones que lluiten contra aquesta malaltia”. Una solidaritat que en nom de tota la corporació també ha transmés el president Martí moments abans de tancar el ple.