El ple de la Diputació de Castelló insta el Govern d’Espanya a suspendre la tramitació de la planta fotovoltaica ‘Magda’ prevista a la província

443
Imatge de la sessió plenària.
PUBLICITAT

El ple ordinari de la Diputació de Castelló celebrat hui ha aprovat una declaració institucional recolzada per tots els grups i llegida pel president José Martí en la qual se sol·licita al Govern d’Espanya «la suspensió de la tramitació del projecte per a l’establiment d’una planta solar fotovoltaica denominada ‘Magda’ en el territori de la província de Castelló». Es rebutja d’aquesta manera una infraestructura que «tindria impacte en el conjunt de la província» i que afectaria de manera directa als municipis de les Coves de Vinromà, Vilanova d’Alcolea, la Torre d’en Doménec, Benlloc, Alcalà de Xivert, Torreblanca, la Vall d’Alba, Cabanes, Vilafamés, Sant Joan de Moró, Borriol, Castelló de la Plana i Almassora, per ser els que albergarien la planta i les línies d’evacuació.

Partit Socialista. Partit Popular, Compromís i Ciutadans també es dirigeixen a la Generalitat Valenciana, a la qual insten a rebutjar el projecte en els informes sectorials. A més, sol·liciten que la Diputació de Castelló cree un grup de treball amb representants de totes les administracions implicades a fi de trobar la millor solució davant la implantació d’aquesta mena d’infraestructures a la província.

En l’exposició de motius del text aprovat es reconeix que la generació d’energia elèctrica és un dels grans reptes que cal abordar des dels punts de vista de la sostenibilitat mediambiental, la defensa del territori, el patrimoni, el desenvolupament econòmic i la ciutadania que es veuria directament afectada.

  • Més assumptes tractats al Ple

En el transcurs de la sessió plenària també s’ha aprovat una moció impulsada pels partits que conformen l’equip de govern, PSPV-PSOE i Compromís, en la qual es mostra el suport de la institució al Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana. El text, que ha comptat amb el vot afirmatiu dels socis de govern, l’abstenció de Ciutadans i el vot en contra del Partit Popular, assenyala que la Diputació de Castelló manifesta el seu compromís amb aquest fons, al qual considera «un instrument perquè l’autonomia local siga una realitat».

El ple també ha donat llum verda amb el vot a favor de tots els grups a l’ordenança que regula el nou pla #CastellóAvança, el programa inversor municipal per al bienni 2022-2023, la dotació econòmica del qual ascendeix a 30 milions d’euros. És l’evolució de l’anterior Pla 135 i s’ha concebut per a dotar de major flexibilitat i autonomia als municipis de la província, que podran desenvolupar les seues obres a dos anys vista, sense la pressió administrativa d’haver de redactar, licitar, adjudicar, executar i finalitzar els projectes en un únic exercici.

El president Martí ha donat lectura durant el ple als textos de tres declaracions institucionals pactades per tots els grups, que giren entorn de les celebracions del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. S’aposta per un suport sense fissures a aquesta festivitat per part de la Diputació per a reforçar el principi d’igualtat, sumant-se a l’eslògan de l’ONU de ‘Igualtat de gènere per a un demà sostenible’, al combat amb tolerància zero contra la mutilació genital femenina i a la reclamació de la fi de la bretxa salarial entre homes i dones.

I per últim, també s’ha aprovat una moció presentada pel Grup Popular i votada a favor per PSPV-PSOE i Ciutadans en la qual s’insta el Consell de la Generalitat a no implantar la taxa turística en la Comunitat Valenciana «pels seus efectes desfavorables per al sector», que a més s’oposa a la seua aplicació. També se sol·licita que no s’utilitze als ajuntaments per a posar-la en marxa. El Grup Compromís ha votat en contra.