El ple de la Diputació aprova per unanimitat el nou Pla 135 per a dotar de major liquiditat als xicotets ajuntaments

956
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

La corporació aprova per unanimitat reclamar les actuacions necessàries perquè els municipis de la província recuperen la normalitat després dels danys causats pels temporals

El ple de la Diputació de Castelló celebrat en el dia de hui ha aprovat amb la unanimitat de tots els grups el Pla 135 d’Obres i Serveis corresponent a l’any 2020, la dotació pressupostària del qual ascendeix a 12,3 milions d’euros. Es tracta d’un programa que segons ha explicat el diputat de Cooperació i Concertació amb els Ajuntaments, Ximo Huguet, «s’ha reformulat per a dotar de més recursos als municipis, principalment als més modestos». Entre les seues novetats destaca que tots els ajuntaments poden destinar a despesa corrent fins al 50% de la quantitat del pla, que també podran traslladar a l’apartat de despeses corrents l’import de les baixes de les obres que impulsen «perquè desapareix l’obligació de retornar aqueixos fons a les arques de la Diputació», i que «s’ha introduït un criteri de discriminació positiva perquè els pobles de menys de 500 habitants reben més fons».

Un altre aspecte que Huguet ha volgut destacar és l’agilitació administrativa que introdueix el Pla 135 de 2020 «perquè desapareix l’obligatorietat per als ajuntaments que l’aprovació dels projectes es realitze en el ple municipal; a partir d’ara es pot fer en Junta de Govern o per decret d’alcaldia». Finalment, el diputat ha agraït el suport de tots els grups al pla i la «gran faena» realitzada pel personal de l’Àrea de Cooperació de la Diputació durant la tramitació.

Per part seua, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha assenyalat que el Pla 135 ha d’assegurar que «puguem traure el màxim profit possible als recursos de què disposa la Diputació, que són escassos i limitats» i que això «requereix coordinació i col·laboració entre administracions si volem ser un motor de la transformació i benestar social per a la província». Amb aqueixa finalitat, Garcia considera que «caldrà posar en valor les experiències dels municipis, que han destinat gran part d’aquests fons a l’obra pública» i «tindre en compte que les ajudes europees per a l’adaptació a la nova normalitat requeriran orientar l’economia de les nostres comarques cap a la sostenibilitat».

Modificació de crèdit

En la sessió plenària de hui s’han aprovat dues modificacions de crèdit que sumen 609.000 euros per a finançar les actuacions urgents realitzades per la borrasca Gloria i l’emergència sanitària originada per la COVID-19. Han votat favor PSPV-PSOE, Compromís i Ciutadans, i s’ha abstingut el Partit Popular.

En el seu torn de paraula el portaveu del Grup Socialista, Santi Pérez, ha agraït «el vot responsable de Ciutadans», i ha defensat que «es tracta d’una operació que està plenament justificada perquè després de la borrasca Gloria resultava imprescindible actuar amb la màxima rapidesa per a restablir la normalitat i la seguretat viària en les carreteres d’interior i perquè amb l’emergència sanitària originada per la COVID-19 va ser necessari dotar als municipis de la província de material per a la protecció del personal que fa treballs essencials».

Acords sobre danys pels temporals

D’altra banda, el ple ha aprovat una nova declaració Institucional amb la qual la Diputació es compromet a estudiar una línia d’ajudes per a pal·liar els danys ocasionats per les pluges registrades entre el 31 de març i l’1 d’abril, que quedarien circumscrites als municipis en els quals va ser necessari realitzar intervencions per part del Consorci Provincial de Bombers. L’acord, a més, inclou el reclam que la Generalitat Valenciana s’implique econòmicament per a la reconstrucció de les infraestructures danyades.

En l’apartat de mocions, s’ha aprovat una presentada pel Partit Popular i esmenada pel PSPV-PSOE en la qual se sol·licita que el Govern d’Espanya actue per a recuperar abans de l’estiu les infraestructures de platja danyades pels últims temporals, exigint també que la Generalitat escometa les obres necessàries per a idèntica fi que estiguen dins del seu marc competencial. Amb l’esmena introduïda pel Grup Socialista s’insta al Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic al fet que «implemente sense demores les mesures previstes en l’estratègia d’adaptació al canvi climàtic de la costa espanyola, aprovat al juliol de 2017, i les contemplades en l’estudi sobre les projeccions regionals de l’efecte del canvi climàtic elaborat pel citat ministeri conjuntament com l’Institut d’Hidràulica Ambiental de la Universitat de Cantàbria, presentat al novembre de 2019 en el que que afecta el litoral valencià».

Per part seua, el portaveu del grup Compromís, Ignasi Garcia, ha afegit que «els efectes que la borrasca Gloria ha produït en les nostres costes tenen a veure amb el canvi climàtic però també amb l’aposta per les grans infraestructures de governs anteriors, que van segellar amb ciment bona part del nostre litoral». Garcia ha manifestat que «la costa no pot veure’s exclusivament com un negoci» i que «cal protegir els pocs espais naturals que queden en el nostre litoral per a fer-lo més resistent, tal com indica el Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic del Ministeri de Transició Ecològica».