El PEU-UJI impulsa la celebració de les jornades «Les persones i els patrimonis» a Vistabella del Maestrat

824
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Universitat Jaume I de Castelló

Reconèixer el valor dels patrimonis quotidians permet ampliar el que es considera patrimoni cultural fins a un nou marc basat en les relacions entre les persones, els territoris i les històries. Preservar i socialitzar els patrimonis és clau per construir una societat més justa que reconeix la diferència com a valor. Aquestes són dues de les idees força de les jornades «Les persones i els patrimonis», organitzada pel Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I (PEU-UJI) en col·laboració amb la Mancomunitat de Penyagolosa, els ajuntaments de Vistabella del Maestrat, Xodos, Benafigos i Atzeneta del Maestrat i el Centre d’Estudis de Penyagolosa. La iniciativa tindrà lloc els dies 2 i 3 de juliol de 2022 al Casal Jove de Vistabella del Maestrat.

La primera jornada està dividida en quatre blocs formatius d’anàlisi i reflexió on es presentaran diferents models d’organització ciutadana al voltant de la cultura i el patrimoni. En primer lloc, Ángel Astorqui de La Ortiga Colectiva (Cantàbria) tractarà el tema de «Les persones en el centre»; després Marcos García, expert en el marc dels laboratoris ciutadans, aprofundirà en «Les persones fan possible els processos»; a continuació Alícia Sellés, experta en biblioteques comunitàries, parlarà sobre «Les persones i les narratives»; i per últim, Óscar Navajas, de Ecomuseo La Ponte (Astúries), centrarà la seua exposició en «Les persones habiten els patrimonis».

Al voltant d’aquestes exposicions es crearà un espai de conversa per a analitzar els elements definitoris que fan d’aquestes pràctiques models de referència, i els quals poden constituir un punt de partida per a esbrinar, entre les persones participants, un nou projecte per a Penyagolosa amb una perspectiva territorial clara, segons s’explica des de l’organització.

I és que l’eix central de la jornada és la creació d’una comunitat viva al voltant dels patrimonis de Penyagolosa i centrat en les relacions del patrimoni com a recurs per al desenvolupament de vincles i interaccions entre les persones que fan possible el manteniment i socialització d’aquests patrimonis.

En aquest sentit, la iniciativa parteix de la definició de comunitat patrimonial de la Convenció de Faro del Consell d’Europa. D’acord amb aquesta, les comunitats patrimonials «les componen persones que valoren aspectes específics d’un patrimoni cultural que desitgen conservar i transmetre a futures generacions, en el marc de l’actuació dels poders públics», segons diu l’article 2 del Consell d’Europa.

Les jornades s’adrecen de manera especial a col·lectius, associacions i persones dels municipis de Penyagolosa que desenvolupen accions al territori relacionades amb el patrimoni i la cultura. A més, de manera general, també s’adreça als grups i col·lectius de la xarxa del Programa d’Extensió Universitària (PEU-UJI) i a persones interessades en la gestió cultural, les xarxes de col·laboració, la participació i els projectes comunitaris.

La iniciativa també comptarà amb diferents activitats culturals. Per al dissabte està prevista la participació de les rondalles de Penyagolosa i per al diumenge s’ha organitzat una visita cultural guiada i el taller «Un projecte comú per a Penyagolosa», amb l’objectiu d’establir les bases per a consolidar una plataforma sociocultural a la comarca. Les jornades s’emmarquen en el Pla de Formació «Cultura per a la recuperació» de la Generalitat Valenciana en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló.