El pasturatge: passat, present i futur de l’Alt Maestrat

329
PUBLICITAT

Els paisatges verds i frondosos de l’Alt Maestrat Human Land, format per Catí, Ares, Culla, Benassal i Albocàsser, compten amb un atractiu turístic i econòmic que ha perdurat en el temps: el pasturatge establit i la transhumància. Cada any, amb l’arribada del fred tardorenc o de la calor de l’estiu, la Ruta del Pasturatge d’Ares és utilitzada per milers de caps de bestiar de caprí o oví que, procedents del Maestrazgo de Terol, busquen pastures adequades i adaptades a la climatologia.

Aquesta Ruta és important durant tot l’any, ja que gràcies a Julio Bayot, un dels últims pastors i criador de gossos pastors del Maestrat castellonenc, es realitzen visites guiades per a conéixer el tradicional ofici del pastor. Un ofici que no s’oblida a l’Alt Maestrat. Per què? Perquè les exhibicions de pasturatge són una part fonamental de diferents esdeveniments culturals com la Fira d’Oficis de Benassal, la Fira de Sant Pere i Sant Pau d’Albocàsser, el Concurs de Gossos Pastors d’Ares del Maestrat o A Catí Peraires de Catí. En elles, grans i xicotets observen el procés tradicional d’esquilat de les ovelles, com munyir a les cabres o la manera de treballar dels gossos pastors.

I és que, l’economia de la zona està i ha estat estretament lligada amb el pasturatge. L’exemple més clar i de major rellevància és Catí, que va aconseguir situar-se en el mapa europeu de l’Edat mitjana gràcies a la gran qualitat de la llana de les seues ovelles. Comerciants italians, de Florència, viatjaven fins a Catí per a aconseguir aquesta valuosa llana amb la qual elaborar els teixits de la millor qualitat. Aquest fet és recordat cada any en la localitat amb l’esdeveniment A Catí Peraires, on es recrea el mercat de compra i venda de llana.

A hores d’ara, el pasturatge continua sent fonamental en la prosperitat socioeconòmica de la comarca. Gràcies a les ovelles i cabres que pasturen en les verdes muntanyes i valls de Catí o Benassal, s’elaboren formatges i quallades de gran qualitat que han obtingut premis internacionals gràcies als seus sabors únics, plens de tradició, innovació i vida. En definitiva, un ofici tradicional que continua trepitjant fort a l’Alt Maestrat i que forma una part fonamental del teixit econòmic, social i cultural dels pobles que integren l’Alt Maestrat Human Land.