El passat càtar d’Human Land es recorda amb una jornada a Sant Pau d’Albocàsser

95
PUBLICITAT

El pròxim dijous 12 d’octubre tindrà lloc al conjunt monumental de l’Ermitori de Sant Pau d’Albocàsser una jornada d’innovació turística, organitzada des del Pla de Governança Turística de l’Alt Maestrat (Human Land) i en col·laboració de l’Ajuntament d’Albocàsser. La jornada té l’objectiu d’impulsar la promoció turística del conjunt de l’Ermitori de Sant Pau d’Albocàsser i el seu potencial com a lloc de referència en el territori de l’Alt Maestrat en el projecte de l’Itinerari Cultural Europeu del Consell d’Europa.

Un projecte que actualment serà una realitat en el desenvolupament del Pla de Sostenibilitat Turística en Destí de l’Alt Maestrat finançat en la seua totalitat pels fons Next Generation, que permetrà posar en valor els recursos turístics disseminats en els diferents pobles de l’Alt Maestrat a través de la recuperació i transformació territorial turística de la xarxa de camins i senders, reforçant una destinació turística sostenible i la identitat de territori que facilite la reactivació socioeconòmica de l’Alt Maestrat. El projecte s’exposarà en la ponència inaugural de la jornada a les 11h.

En la jornada matinal, a més, es comptarà amb una conferència magistral i una taula rodona dedicada a la història i el llegat cultural i etnogràfic que ens van deixar el pas dels càtars, en els seus camins d’exili i llibertat, per les terres valencianes en general i del Maestrat en particular, amb els títols: “Les rutes del catarisme en el territori templer: des d’Occitània a terres valencianes”, per part d’Eduard Berga, director del Centre d’Estudis Càtars i “Els càtars valencians”, per part de Jesús Huguet, secretari del Consell Valencià de Cultura.

Finalitzarem la jornada matinal amb la presentació i estrena del còmic “Bobo & Guido i els camins càtars”, per part de David Segarra, que narra diverses aventures a través dels antics camins càtars fins a Sant Pau d’Albocàsser.

En el recés del dinar es realitzarà una promoció gastronòmica de la cuina medieval dels càtars al Raconet de Sant Pau d’Albocàsser amb tertúlia en l’incomparable marc de l’espai del prat i Ermitori de Sant Pau, on es respira calma i assossegament des del temps del pas dels càtars, ara fa 700 anys.

La jornada continuarà de vesprada amb una visita d’interpretació del conjunt artístic de l’Ermitori de Sant Pau d’Albocàsser i de les interessants i enigmàtiques pintures murals grisalles, per part de Pele Montañes.

La clausura de la jornada serà amb un extraordinari i inèdit concert de música medieval sota el títol: “Resseguint les cançons dels trobadors i dels bons homes”, per part d’Anna Amigó qui, amb la seua dolça veu i temperada música d’arpa, ens oferirà un viatge per les cançons dels trobadors i de les bones dones, amb històries de princeses, reines, santes i llauradores que d’alguna manera han arribat als nostres dies.

L’Associació Intermunicipal Alt Maestrat Human Land organitza l’activitat amb col·laboració de Patronat de Turisme i de Turisme Comunitat Valenciana dins del Pla de Dinamització i Governança Turística 2023.