El Parc Cultural Dinomania tanca un semestre ple d’activitats i visites

237

– Nota de premsa del Parc Cultural Dinomania –

Gràcies a l’esforç local unes dues mil persones han gaudit de diverses activitats i dels dinosaures del parc, mentre que el projecte ‘Dinosports’, abanderat per la Diputació Provincial, segueix sense avançar. El primer semestre del 2015 es va a tancar amb un èxit d’activitats i participants que han pogut gaudir del Parc Cultural Dinomania i dels dinosaures de la comarca dels Ports.

El primer projecte, el de Promoció de la Cultura Científica i de Divulgació del Patrimoni ha permès acostar a la localitat 749 alumnes de 13 centres d’educació secundària, 1 centre de eduació primària i 1 centre d’educació especial. Els estudiants han pogut visitar el jaciment ANA, el museu de la Faixa i el museu dels dinosaures. En alguns casos la visita s’ha completat amb sessions teòriques, tallers i treballs de recerca. Lamentablement i malgrat l’èxit del projecte aquest no va a tenir continuïtat el proper curs per la falta d’acord amb la Diputació Provincial de Castelló, el que deixarà als centres educatius de la província sense poder ampliar els coneixements del currículum. Amb una bona planificació podrien passar el proper curs 5.000 alumnes pel parc cultural.

Paral·lelament al projecte anterior, s’han dut a terme un seguit de visites i intercanvis amb altres associacions com l’Associació Paleontològica Alcoiana Isurus.

Pel que fa a la participació en congressos, el jaciment ANA ha estat protagonista en el Seminari Internacional “La conservació i restauració en arqueologia: una eina per a la investigació i la divulgació” celebrat a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica de Tarragona, i s’ha col·laborat en l’organització del “2nd International Conservation Symposium-Workshop of Natural History Collections” a Barcelona.

També han estat publicats dos articles a la revista “Curatorial”, sobre les tècniques emprades en el laboratori amb fòssils del jaciment ANA. I seguint amb les publicacions ha vist la llum la segona edició del llibre “Dinosaures a la província de Castelló”, amb nous continguts actualitzats, codis QR i noves il·lustracions.

Finalment està previst dur a terme durant el mes de juny la vuitena campanya d’excavacions al yacmiento ANA. Aquest jaciment ha proporcionat ja importants fòssils de dinosaures, amb un total de 800 peces en 7 campanyes, el que el converteix en el jaciment de dinosaures de la comarca excavat més vegades de forma minuciosa i sistemàtica.

Tot i la quantitat i varietat d’activitats dutes a terme i l’èxit de les mateixes, els esforços realitzats per millorar el parc cultural i la difusió, divulgació i aprofitament turístics dels dinosaures de la comarca dels Ports s’han vist frenats per l’incompliment per part de la Diputació Provincial de Castelló dels terminis i de les accions programades en el projecte Dinosports. Pel que fa a Cinctorres, no s’han dut a terme les accions que fan referència a continguts, museografia, propostes de difusió, divulgació o posada en valor d’aquest patrimoni tan important, promeses pel president Moliner a finals de 2013. Segons la diputació, amb aquesta importantíssima inversió de Javier Moliner a Els Ports, es demostra que la Diputació facilita noves oportunitats en tots els territoris, sense mirar els colors polítics i s’assegurava que el projecte ‘Dinosaures Ports’ redundarà en la consolidació d’una ruta paleontològica en aquesta zona de la província: la dinamització de les col·leccions museístiques ja existents, creació d’un nou departament didàctic i de difusió a Cinctorres, i la divulgació d’aquests recursos paleontològics entre els escolars de la província.

La realitat és que només s’han realitzat obres de manteniment d’edificis, com al Palau de Santjoans, on la instal·lació elèctrica està pendent, no hi ha continguts, ni mobiliari, etc., de manera que no es poden exposar noves peces. La excavacions al pati del darrere estan aturades sense acabar per falta de pressupost, el que també inutilitza aquesta part d’edifici, i no s’ha posat en marxa, ni està projectat que es posi en funcionament el departament didàctic i de difusió. I com s’ha indicat anteriorment el projecte de divulgació dels recursos paleontològics entre els escolars de la província per al pròxim curs no es durà a terme, ja que la Diputació Provincial no vol fer-se càrrec del mateix.

Tot i la importància en quantitat i qualitat de fòssils de dinosaures de la província de Castelló, i malgrat les promeses fetes pel president Javier Moliner de posar en marxa el projecte Dinosports al desembre de 2013, aquest no avança, limitant-se el mateix al manteniment d’edificis propietat de la diputació.

Des del parc cultural de Cinctorres volen recordar que projectes com el “Parc Cultural Dinomania” són actuacions de vital importància per al desenvolupament de les comarques d’interior com dels Ports i que el bloqueig dels mateixos pot ser letal per al futur de l’interior de Castelló , ja que com s’ha demostrat en la veïna Terol, poden ser generadors de riquesa i creació d’ocupació tan necessaris en comarques com aquestes.