El Paranimf projecta el documental sobre els bombardejos en el Maestrat Experimento Stuka

795
PUBLICITAT

El Paranimf de la Universitat Jaume I ha organitzat per al dijous 17 de gener, a les 20 hores, la projecció de Experimento Stuka, el documental escrit i dirigit per Rafa Molés i Pepe Andreu sobre els bombardejos en el Maestrat durant la Guerra Civil Espanyola. Posteriorment hi haurà un col·loqui amb els directors. En el documental han col·laborat el LabCom de l’UJI i alguns alumnes del Grau de Comunicació Audiovisual.

Experimento Stuka va obtenir el passat mes de novembre el Premi al Millor Llargmetratge Documental en la primera edició dels guardons convocats per l’Institut Valencià de Cultura (IVC). Un reconeixement que s’afegeix a l’esment especial en la Secció Mirades al Millor Llargmetratge Valencià que el 2n Festival Internacional de Cinema Documental DOCSValència li va atorgar també en 2018.

La pel·lícula explica com, en plena Guerra Civil, els habitants de quatre diminuts pobles de Castelló van veure aparèixer tres avions en l’horitzó. Alguns xiquets van eixir a saludar, els adults els van mirar amb innocència i curiositat. Els avions van bombardejar cases i esglésies, i van matar a 38 veïns. Mai es va saber qui van ser els responsables. Fins ara. Quasi 80 anys després, un veí va aconseguir ajuntar totes les peces. Així, mentre la propaganda va atribuir el succés als republicans, en realitat va ser obra de la Legió Còndor, enviada per Hitler per a ajudar a Franco. Els avions que van participar en els bombardejos eren prototips que van entrar a Espanya en secret per a participar en un experiment que va resultar determinant perquè Alemanya decidira construir en massa un model, el Stuka, capaç d’arrasar Europa en l’encara insospitada II Guerra Mundial.