El dimarts 26, l’Ajuntament d’Albocàsser va organitzar una xarrada sobre la representació femenina als abrics del parc cultural Valltorta – Gassulla. Aquesta xarrada està emmarcada dins les jornades de commemoració del 25 aniversari de la declaració de l’art rupestre llevantí com a patrimoni de la humanitat per la UNESCO, que s’estan portant a terme durant aquests dies.
La finalitat d’aquesta és apropar les representacions femenines del parc cultural Valltorta – Gasulla i altres abrics de Castelló a la gent. Fer-los entendre perquè diem que són dones utilitzant l’estudi de fonts que treballen i estudien la representació de la dona en la prehistòria. També, es tracta de fer veure que la dona apareix, que és representada, que existeix, i que tenia el mateix valor que l’home.
Com es tracta de la prehistòria, les pintures tenen més de 5000 anys i no s’acaba de veure clarament, és per això que hi poden haver diverses hipòtesis sobre les representacions. No obstant això, també hi ha llocs en els quals les arqueòlogues coincideixen més. És el cas de l’abric centelles, on s’han trobat representades 8 dones.
Els principals recursos que s’emprenen per saber diferenciar si són dones són la mida dels pits, els malucs arredonits, el cabell llarg, i escenes sense arc. Aquest últim aspecte ha estat variant en els últims estudis, ja que en moltes representacions sí que apareixen les dones com a caçadores, en la mateixa mesura en la qual ho fan els homes.
Ara com ara, s’està tractant de muntar una ruta que tinga com a protagonista la representació femenina en l’art rupestre. La majoria d’abrics on hi ha dones representades es veuen millor a la vesprada que al matí, és per això que encara s’està mirant de com muntar aquesta ruta.