Cartell Tornada Rei, Papa i Sant Converses de morella copia
Cartell Tornada Rei, Papa i Sant Converses de morella copia
Cartell Tornada Rei, Papa i Sant Converses de morella copia

L’època Medieval torna a Morella durant este mes de juliol per commemorar el 600 aniversari de la trobada més important que ha albergat la localitat en la seva història: “Converses de Morella”. Així, Morella continua amb la celebració d’una programació especial que commemora esta important efemèride per a la ciutat.

Des d’este cap de setmana i fins al 20 de juliol, s’han organitzat una sèrie d’activitats que augmentaran les possibilitats de gaudir de la localitat, tant per als veïns com per als visitants, ja que comptaran amb ambientació medieval dels carrers, jocs al Convent de Sant Francesc, activitats en el Castell, exposicions de màquines de tortura, catapultes, recreacions teatrals… El proper diumenge 6 de juliol, el Rei Ferran d’Antequera tornarà a entrar per les Torres de Sant Miquel acompanyat pels Abanderats de Tortosa i el Grup d’Escoltes reials. El dia 20 de juliol, serà el torn del Papa Luna que també repetirà la seu entrada a Morella 600 anys més tard. El mateix dia per la vesprada, la Plaça de Bous albergarà un torneig medieval. Finalment, el dia 15 d’agost es celebrarà dia central de les Converses de Morella.

Gràcies a esta completa programació, el castell i la localitat compten amb una oferta més àmplia per al públic familiar que podran gaudir de totes estes activitats amb el preu habitual de l’entrada al Castell, que és lliure per als veïns de Morella.

La regidora de cultura de l’Ajuntament de Morella, Maria Rallo, assenyalava que “l’organització d’este tipus d’activitats durant tot l’any ajuda a conèixer la nostra ciutat i la nostra història i també augmenta les possibilitats turístiques de la localitat”. A més, afegia que “la commemoració d’esta important efemèride per a la ciutat ens permet entendre la importància que va tenir la trobada que van mantenir el papa Luna, el rei Ferran d’Antequera i Sant Vicent Ferrer a 1414 en el Convent de Sant Francesc”.

Al mateix temps, des de finals de juliol, també s’han programat les jornades gastronòmiques “Converses de Morella” que agafaran el relleu de les actuals “Anem de Tapes”. Esta iniciativa tractarà de commemorar esta fita mitjançant la bona gastronomia. Per això, els restaurants de Morella oferiran menús que faran que el comensal imagine com era la gastronomia de fa sis segles.

 

Converses de Morella

Cal recordar que “Converses de Morella” és la principal trobada que ha albergat la localitat dels Ports en la seva història. En ple Cisma d’Occident, moment de gran crisi de l’Església Catòlica en què arriben a coincidir dos i tres papats de forma simultània, el papa Benet XIII (el papa Lluna), el rei Ferran d’Antequera i Sant Vicent Ferrer es van reunir durant més d’un mes al Convent de Sant Francesc per intentar solucionar el conflicte. Durant aquests mesos de juliol i agost de 1414, Europa va mirar Morella, ja que ací es va poder solucionar el Gran Cisma que portava quatre dècades dividint l’Església. Finalment, el rei i el frare no van aconseguir l’abdicació del papa.