El nou sistema de gestió d’envasos es fixa una taxa de recuperació del 90%

212

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

– El Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient debat el primer esborrany de la llei d’envasos retornables (SDDR) de la Comunitat Valenciana

– Durant el primer any el sistema s’implantarà únicament en envasos de begudes

El nou Sistema de Depòsit, Devolució i Retorn que prepara la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural es fixa una taxa de recuperació del 90% dels envasos en un termini de nou anys des de l’inici de la seua aplicació, segons establix el primer esborrany del projecte de llei presentat hui al Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient (CAPMA). En l’actualitat la taxa no aconseguix el 30%, pel que es triplicaria.

El document, que fixa el full de ruta de la conselleria per a la implantació i desenvolupament d’este sistema complementari dels actuals punts verds, ha sigut entregat als membres del CAPMA perquè ho estudien i realitzen aportacions, en una sessió presidida pel secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro.

La nova norma preveu que la gestió del sistema serà un servici públic de titularitat autonòmica i es prestarà preferentment a través de gestió indirecta. A més, determina de manera clara i concisa la responsabilitat dels envasadors, les obligacions del propi sistema, la seua traçabilitat i es detallen les infraccions que pogueren registrar-se així com les sancions corresponents, que oscil·len entre 900 euros per a les més lleus i 1.750.000 euros per a les més greus.

Així, el gestor del sistema serà responsable, entre altres, de liquidar els depòsits, de cobrar als agents econòmics les tarifes públiques per l’administració del sistema de depòsit; de compensar els agents econòmics que intervenen com a punt de devolució d’envasos; d’arreplegar els envasos de begudes tornats des dels punts de devolució d’envasos registrats en el sistema; de publicitar el sistema als consumidors i d’informar la Conselleria sobre els resultats anuals de reciclatge.

L’esborrany de la llei fixa en 10 cèntims per envàs la quantitat econòmica en depòsit que hauran d’abonar els consumidors, que serà reembossada en el punt de venda en diners efectius o per mitjà d’un val canviable en la caixa en el mateix establiment que la torne. Per a això, els envasos hauran de reunir unes condicions mínimes de conservació i neteja, com estar buit i amb el codi de barres visible i llegible.

Amb l’objecte de garantir la traçabilitat dels envasos afectats per la implantació del sistema de depòsit, devolució i retorn d’envasos es crearà un Registre de Productors, on s’inscriuran els envasadors, distribuïdors, comerciants, i la resta de productors responsables de la primera posada en el mercat o establiments afectats per la Llei. De la mateixa manera i amb el mateix fi es portarà un Registre d’Envasos.

En el termini d’un any de l’entrada en vigor de la Llei, s’implantarà el sistema de depòsit, devolució i retorn en els envasos de metall, plàstic, multi-material (bric, tetra-pack) i vidre, amb un volum d’ompliment de 0,1 a 3 litres de begudes de cervesa (incloent cervesa sense alcohol i begudes mixtes que continguen cervesa); aigua mineral, aigua de brollador, aigua de taula i aigua terapèutica, així com tots els altres tipus d’aigua potable; begudes gasoses i no gasoses, incloent-hi begudes de cola, begudes amargues i te gelat, café, isotòniques, begudes energètiques i dietètiques o semblants; sucs de fruita, nèctars de fruites, sucs o nèctar de verdures i qualsevol de les begudes anteriors mesclades amb alcohol.

Avançant en l’estratègia valenciana del canvi climàtic

En la reunió es donarà traslladat a tots els membres el calendari previst per la conselleria en relació a la definició de l’Estratègia Valenciana del Canvi Climàtic. També va a constituir-se una taula de treball sobre canvi climàtic dins del CAPMA. La setmana que ve es reunix la Comissió d’Experts de Canvi Climàtic i la Comissió de Coordinació Interdepartamental. A més, el secretari autonòmic de medi ambient participarà en nom de la Generalitat en la cima del clima de Marràqueix la setmana del 14 al 18 de novembre.