El nou llibre ‘El arte rupestre en Morella la Vella’ es presentarà el 31 de març

287
Arquer de la Cova Alta de Morella la Vella

Morella presentarà el llibre ‘El arte rupestre en Morella la Vella’ el diumenge 31 de març a Morella la Vella a les 12.00 hores. Aquesta publicació mostra els nous estudis realitzats sobre les pintures rupestres d’aquest emplaçament utilitzant tècniques modernes com la fotometria. Així, s’ha realitzat un estudi complet on han sorgit pintures desconegudes fins ara i, a més, permet comparar aquest amb el realitzat per l’arqueòleg Eduardo Hernández Pacheco durant els anys 1917 i 1918 quan es van descobrir les pintures. L’acte de presentació anirà seguit del taller Les ferramentes neolítiques de la comarca dels Ports.

La regidora de Cultura i Patrimoni, Rocío Querol, ha destacat que “les pintures rupestres de Morella la Vella són una part molt important del patrimoni històric i cultural de Morella, el qual cal posar en valor i conéixer més profundament”. L’edil ha explicat que “el llibre que es presenta mostra nous estudis realitzats amb tècniques modernes, els quals expliquen les pintures dels diferents abrics d’aquest emplaçament”. Així, Querol ha aprofitat per a “animar a tots i totes a participar en aquesta presentació per a apropar-nos al nostre patrimoni més antic i veure com l’estudien, així com a visitar els abrics de Morella la Vella”.

A més, l’arqueòleg local, Ramiro Pérez, ha comentat que “des dels estudis realitzats per Hernández Pacheco fa 100 anys, no s’havia indagat en aquestes pintures rupestres”. També ha remarcat que “amb les noves tècniques com la fotometria s’han vist pintures desconegudes fins ara”.

Les pintures rupestres dels abrics de la Cova Alta i de la Cova del Roure de Morella la Vella s’han restaurat durant el 2017 i 2018 de manera que faciliten la visió i conservació d’aquestes pintures. A més, també s’han condicionat les pistes d’accés per a facilitar la visita. Cal recordar que les pintures rupestres de Morella la Vella estan declarades com a Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Visites a Morella la Vella
Les pintures rupestres de Morella la Vella es poden visitar en grups reduïts i inscripció prèvia durant els caps de setmana i festius. Els horaris de visita són al matí a les 11.00 hores i a les 12.30 hores i a la vesprada a les 16.00 hores. Així, les reserves es poden fer a l’Oficina de Turisme de Morella al correu morella@touristinfo.net o al telèfon 964 17 30 32.

VA SER NOTÍCIA A DIADIA