-Nota de premsa-

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i l’Alcalde de Tírig, Juan José Carreres han inaugurat el museu de dedicat a Gabriel Puig Roda. L’espai dedicat a l’obra del pintor local més universal s’ubica a l’edifici de l’Ajuntament de la localitat on es poden contemplar quaranta originals i reproduccions cedides per la Diputació de Castelló, familiars i col·leccions privades. Durant tot l’any de 10 a 12 hores i de 16 a 19h al museu permetrà contemplar part de l’obra d’este pintor al que se li ret un homenatge pòstum. L’acte s’emmarca dins la programació de les festes patronals que viu actualment el municipi.

Museu Puig Roda1 Museu Puig Roda2 Museu Puig Roda3 Museu Puig Roda4 Museu Puig Roda5 Museu Puig Roda6Puig Roda és considerat el pintor castellonenc més important dels últims anys del segle XIX i principis XX així com el màxim representant del costumisme pictòric a les terres del Maestrat. Nascut a Tírig l’any 1865, va morir a Vinaròs el 1919. Després de rebre una beca de la Diputació de Castelló, es va formar a l’Acadèmia de Sant Carles de València per seguir els seus estudis a Madrid a la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando que, posteriorment, va completar a Roma. Allí va romandre fins a l’any 1900 quan es va traslladar a Barcelona i més tard a Vinaròs.

Puig Roda va dominar totes les tècniques pictòriques i va demostrar el seu mestratge en els retrats i en les escenes costumistes on predomina el realisme. El pintor de Tírig va intentar mostrar en els seus quadres temes quotidians d’una manera poètica, mostrant la faceta més amable i esperançadora de la vida. El color, les pinzellades curtes i les composicions equilibrades són les seues senyes d’identitat. Va participar en nombroses exposicions tant a Espanya com a l’estranger, en països com Berlín, Mònaco, Praga, Roma i Amèrica.

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, la Diputació de Castelló, l’Ajuntament de Tírig i el Museu de Belles Arts de Castelló fan possible este museu permanent al municipi que va veure néixer este artista.