El Museu de Belles Arts de Castelló inaugura el pròxim 17 de març una exposició sobre la restauració de Peirons

525
Restauracó de peirons
PUBLICITAT

FEU CLIC ACÍ PER DESCARREGAR-VOS EL FUTLLET DE LA MOSTRA

La Fundació Blasco d’Alagó, promotora de la mostra titulada: “Els Peirons Creus monumentals del segle XV al XX”, presenta nou rèpliques i sis panells de peirons del nord de Castelló

Les creus monumentals de pedra o també conegudes com a “peirons”, marcaven els camins, les entrades als pobles o altres llocs destacats de les comarques castellonenques dels Ports i el Maestrat. La Fundació Blasco d’Alagó a través del seu taller de restauració fa anys que treballen en la recuperació d’aquestes magnífiques creus monumentals de pedra datades a partir del segle XIV. L’exposició constarà de nou rèpliques dels peirons més antics que es conserven de Morella, Palanques i la Mata. També s’exposaran vint panells dedicats a recollir fotografies i informació detallada sobre algunes d’aquestes creus de pedra que malauradament no han arribat fins als nostres dies per diversos motius com ara la destrucció provocada durant la Guerra Civil Espanyola. Molts d’aquests peirons van ser catalogats en el seu dia pel capellà Manuel Milián Boix durant els anys vint i trenta del segle passat. Un importantíssim treball de catalogació patrimonial realitzat per la Diòcesi de Tortosa. Aquestes creus monumentals de terme deliciosament esculpides en pedra de la mà d’extraordinaris orfebres van proliferar al llarg i ample de les terres del nord de Castelló entre els segles XIV al XIX.

Fabricant rèpliques

El treball d’elaboració de les rèpliques dels nou peirons seleccionats ha estat d’allò més laboriós. Les reproduccions s’han construït al Taller de Restauració que la Fundació Blasco d’Alagó té a la Fàbrica de Giner de Morella i al taller de Rafa Ferreres de Cinctorres, un orfebre de la pedra especialitzat en la recuperació de peirons. El primer pas ha consistit en la construcció de motlles per a cadascuna de les creus. Posteriorment s’han omplert amb una pasta especial que ha permés un acabat bastant fidedigne de cada peça original. En paral·lel a tot aquest procés de creació i preparació de la mostra s’han realitzat diversos estudis sobre la policromia de cada peiró per tractar de recuperar el seu color original. En el passat les creus de pedra estaven pintades de colors però els agents meteorològics van anar esborrant les pintures dels peirons. Al llarg de l’exposició el visitant podrà contemplar peirons de poblacions com Ares, Atzeneta, Benassal, Castellfort, Catí, Cinctorres, Forcall, Herbers, La Mata, Morella, Olocau del Rei, Ortells, Palanques, Portell, Todolella, Vilafranca i Sorita. L’exposició es podrà visitar entre el 17 de març i el 30 d’abril.