El Ministeri de Cultura aprova 50.000 euros per continuar investigant les pintures rupestres de Valltorta en 4D

816
4D VULL Portes oberte a la Valltorta i la Cova Remígia d'Ares
PUBLICITAT

L’Ajuntament de Tírig està recorrent en els últims anys al Ministeri de Cultura per fer possible la investigació sobre les pintures rupestres del barranc de Valltorta.

Així, el Govern de Madrid, ha concedit 50.000 euros a un projecte liderat per la localitat del Maestrat. L’objectiu és fer possible que es vegin en 4 dimensions les pintures rupestres de Valltorta, però també les dels termes municipals de Benassal, Coves de Vinromà, Ares del Maestrat, Albocàsser i Ulldecona (Tarragona).

Durant aquest any ja s’han pres fotogorafías amb la tècnica 4D, la qual cosa permetrà que les pintures rupestres es puguin veure en altíssima resolució, amb un detall molt més gran que si s’observen a mida real.

Els primers treballs s’han desenvolupat a la Cova dels Cavalls (Tírig); Cova Centelles (Albocàsser); Cingle dels Tolls del Puntal (Les Coves de Vinromà); Cingle de la Gasulla (Ares del Maestrat, Castelló); i abrics I i V de l Ermita (Ulldecona, Tarragona)

L’ajuda permetrà continuar amb les tasques a Coves del Civil (Tírig), Cova del Llidoner (Coves de Vinromà), Racó de Nando (Benassal), Les Dogues (Ares del Maestrat) i Ermites I i V (Ulldecona).

L’objectiu passa per obtenir una documentació integral de l’art rupestre, diagnosticar-ne la conservació mitjançant tècniques de termografia, detecció de canvis volumètrics i amb la comparació de canvis d’alteracions.

Segons explica el científic impulsor del projecte, Juan Francisco Ruiz, l’objectiu és detectar qualsevol mínima alteració de les pintures rupestres, a més de crear una base de dades amb imatges en alta resolució. L’objectiu passa per la investigació científica, però també per disposar d’una potent eina de difusió en museus com el de Valltorta.

Per dur a terme les imatges en la major resolució possible la càmera es troba tot el prop que permet la seva ubicació davant de les pintures. A tot això s’afegeix l’anàlisi termogràfic. Amb càmeres que capten l’espectre infraroig de la llum es determinen les temperatures superficials de la roca on s’assenten les pinturasrupestres. D’aquesta manera es determinen les alteracions existents en els panells que alberguen les pintures rupestres. La tècnica de la fotografia infraroja s’utilitza des de fa poc per identificar les possibles patologies que presenten les pintures rupestres.

El desenvolupament del projecte implica la intervenció d’arqueòlegs, químics, ingenieeros, geògrafs especialistes en teledetecció i de geòlegs. El Museu de la Valltorta està treballant en coordinació amb l’equip tècnic. El seu responsable, Josep Casabó, ha manifestat el màxim interès del museu de referència en l’art rupestre, per col·laborar en tot el desenvolupament de la iniciativa.