- El menú diari es fonamenta en productes comprats als negocis del poble i produïts a les terres locals
A Vistabella del Maestrat, la cura dels seus veïns i veïnes és una de les polítiques que més es defensa any rere any. El menjador escolar és un gran exemple, ja que dóna de menjar diàriament a tots els xiquets i xiquetes escolaritzades al poble. I més encara, també ho fa per a la gent major del municipi amb un servei porta a porta. Aquesta iniciativa fa gaudir millor del temps tant als grans com als menuts, però també a les seues famílies afavorint la conciliació familiar. Més de 30 persones es beneficien del menjador, que és totalment gratuït i es basa en un menú format per productes locals i comprats en negocis del poble.
El menú del menjador, per tant, està cuinat amb molts aliments cultivats o produïts a les terres de Vistabella del Maestrat, mentre que la resta es complementa amb la compra de productes als establiments del poble. Llegums, hortalisses o diferents carns, per posar exemples, apareixen diàriament en la dieta, revisada contínuament per una dietista professional i titulada. L’objectiu és que siga variada i rica, que aporte les forces necessàries per jugar, estudiar i créixer sense mancances alimentàries. A més, el servei actua com dinamitzador econòmic de tots els establiments i productors, al consumir diàriament grans quantitats d’aliments i obligar a produir-ne més.
“Creiem que és necessari donar continuïtat a aquest servei tan important per a totes les famílies del poble. Els xiquets i xiquetes creixen i mengen junts amb menjars tradicionals i d’una qualitat assegurada. Amb un ambient segur i estable que allibera càrregues familiars i deixa temps per a pares i mares”, defensa Jordi Alcon, alcalde de Vistabella del Maestrat. El servei el finança l’Ajuntament per als xiquets i xiquetes que no reben beques de Conselleria d’Educació i també per als usuaris i usuàries del servei ‘Menjar a casa’, que només paguen una xicoteta part per el menjar.
Pel que fa a les persones grans que reben el menjar, aquestes han de passar una avaluació des de Sanitat i el vistiplau de la treballadora social de l’Ajuntament per poder estar inscrites al servei. Si bé els beneficiaris són veïns i veïnes, la gestió també recau sobre dos veïnes del poble. Elles són Lola i Marta, que es van inscriure a l’oferta llançada per l’Ajuntament per encarregar-se del servei. Les dos s’encarreguen de les compres i de cuinar-les tots els dies.