El Maio ja presideix la plaça de Forcall

1064
Més de 100 veïns i visitants van gaudir de l'esperat moment
Més de 100 veïns i visitants van gaudir de l'esperat moment
PUBLICITAT

Els forcallans ja han plantat el Maio, signe que l’esperada Santantoná ha arribat. Més de cent veïns i visitants han presenciat l’emotiu moment, preludie de la foguera de la nit, quan al crit de ‘estireu’, la foguera de Sant Antoni començava a agafar forma. A la 13.00h, conegudes com les 12.00h velles, i com marca la tradició, els membres de la santantonà han tirat de les cordes enganxades a la barra de pi. Cap veí ni visitant s’ha pogut perdre el moment, i és que en la plaça no cabía ni una agulla.

Amb el Maio ja presidint la gran plaça forcallana, una forta ovació ha seguit el crit de ‘Visca Sant Antoni’. Majorals, membres de la santantonà i veïns han continuat armant l’estructura de la barraca, col·locant els costelles i branques que vestiran la foguera. Donant forma així a la foguera més significativa dels Sant Antoni de la província de Castelló. Mentres continuaven de formar la barranca, en els tronques, enceses durant tota la festa, ja començava a torrar-se la carn per a menjar.

Els actes només hauran començat, perquè a les 19.00h tindrà lloc la visita guiada Sant Antoni a Forcall. A les 19.30h, el nomenament dels Cremallers d’honor 2023 que enguany són els masovers i masoveres de Forcall. A les 21.30 eixirà la comitiva de la Sanantonà per a recórrer els carrers del poble fins a arribar a la plaça, on tindrà lloc l’encesa i crema de la barraca. Els masovers i masoveres encendran la gran foguera de Sant Antoni, la festa més gran del poble, envoltat pels mítics personatges. Després de la crema de la barraca, acabarà el dia de la Sanantonà amb l’orquestra i disco-móbil.

Un cap de setmana per davant carregat d’actes

El dissabte, dia del sant, serà el torn de la missa i processó amb coquetes i rotlletes. Per a passar a la volta dels mascles des de la Plaça Major i benedicció dels animals a la porta de l’església. Tots els participants s’emportaran la coqueta de mitja lliura. I a la vesprada arribarà la representació de la vida de sant, on eixiran els Botargues, el Despullat, la Filoseta, els Cremallers i Sant Antoni i Sant Pau. El tradicional Ball Rodat tancarà la jornada. I a la nit, una orquestra i disco-móbil en el pavelló per a ballar tot el que faça falta. El diumenge, les celebracions conclouran amb la rostida de xulles i els tradicionals jocs infantils en la plaça major.

L’explosió de sants, dimonis i foc és Festa d’Interès Turístic Autonòmic des de 2007, i Bé d’Interès Cultural Immaterial des de 2012. i és que cada veí de Forcall porta en ell un Sant Antoni. Acabarà el diumenge amb la missa i el nomenament dels majorals de l’any 2024 la festa més representativa de Forcall, per a la qual caldrà tornar a comptar, amb il·lusió, els dies.