El maio ja està plantat a la Plaça de Forcall

863
Plantà del Maio a Forcall
Plantà del Maio a Forcall
PUBLICITAT
  • Durant tot el migdia i vesprada, la Santantonà revestirà la barraca
  • A les 12h solars, el maio s’ha alçat imponent sobre la plaça del municipi, ara toca engalanar-lo per fer cremar la barraca en caure la nit

Avui, les campanes de Forcall han tocat les 13:00h (les 12:00h velles) i immediatament el maio s’ha alçat, imponent, a un cantó de la Plaça Major de Forcall. És l’acte que dóna inici oficialment a la festa de Sant Antoni, la més esperada pels forcallans.

La nit de dijous a divendres, a les 00:00h, la Majoralia del 2019, formada per cinc parelles, ha encés les tronques que cremaran durant tot el cap de setmana de celebració, escalfant a tots els veïns i visitants que s’han apropat per viure la festa i que han despertat aquest matí amb el so de l’esquellot, dolçaines i tabals. Però si hi ha un acte que defineix el començament de la festa de Sant Antoni, aquest és, sense dubte, la plantà del maio.

Al matí, els membres de la Santantonà han anat a buscar la llenya i carrasca que ja havien tallat la setmana passada, durant la pastà de la rotlleta, i l’han portat a la Plaça. Allà, han realitzat els treballs previs a l’alçada del pi: han col·locat la capolleta al damunt del maio, han fet uns forats per afegir les branques on es recolzen les costelles i han nugat a la part de la capolleta la corda amb què s’estira el tronc minuts més tard. Així, amb la força de tota la Santantonà i dels forcallans més menuts, que també s’acosten per estirar de la corda, s’ha alçat el maio, de 12 metres, i ràpidament l’han falcat per poder començar a construir la barraca.

Amb les costelles clavades, l’estructura de la barraca ja està present a la Plaça de Forcall, a punt per a ser vestida amb tot el ramatge verd i esperant a la nit a la comitiva de la Santantonà, que recorrerà els carrers del poble acabant a la Plaça amb l’encesa i crema de la barraca a mans dels cremallers i, en especial, de les Cremalleres d’Honor.

sdr