El maio i les costelles ja es troben a la Plaça Major de Forcall

633
PUBLICITAT
  • Romandran a la plaça fins que arribe la festa de Sant Antoni
  • Després d’anar a buscar el maio, els Majorals han ofert un dinar de germanor per a tots els col·laboradors

Són molts els preparatius necessaris per a enllestir la festa més esperada de Forcall, el Sant Antoni, i el Dia del Maio és un dels més importants. Es tracta del dia en què es va a la muntanya a buscar el maio, el pi central que conforma l’estructura de la barraca, i també es tallen les costelles. Sense aquests elements no seria possible construir la barraca tal com la coneixem.

El dia ha començat ben prompte: a les 7h del matí ja s’ha passejat l’esquellot pels carrers del poble. Els Majorals han convocat als membres de la Santantonà a les 8h a la Plaça per esmorzar ràpidament i eixir a buscar el maio. Durant tot el matí han estat treballant al bosc tallant el pi central i les costelles. Es tracta d’una activitat que requereix força i habilitat per moure tots els troncs tan pesats, a més de coordinació entre les persones que estiren i agafen els pins.

Una vegada feta la feina, cap a les 14h, Majorals i Santantonà han tornat a Forcall, deixant el maio i les costelles als afores del poble, per dinar en germanor en un convit d’agraïment ofert pels Majorals. Ja dinats, a la vesprada, ha tingut lloc l’entrada del maio i les costelles a la Plaça Major, on els han rebut els veïns de Forcall i tots aquells que estan al poble aprofitant les festes nadalenques.

El maio i les costelles ja es troben al municipi, descansant a la plaça fins a les 13h (les 12h solars) del 18 de gener, dia en què comença la festa de Sant Antoni alçant el maio i muntant la barraca que més tard cremarà durant la festa medieval del foc.