‘El Maestrat Filmat’ s’estrena al museu ETNO de València

629
Imatges del 'Maestrat Filmat'.
PUBLICITAT

El projecte audiovisual ‘El Maestrat Filmat’ rescata la memòria i el passat de la comarca del Maestrat gràcies a filmacions del segle XX recollides per l’autor entre famílies de la zona. Persones de pobles com Albocàsser, Benassal, Ares del Maestrat o Catí apareixen ara exposades a l’ETNO (Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València). L’estrena oficial de l’exposició audiovisual de Fermín Sales, que va iniciar en 2017 tot el projecte, ha estat trencant barreres geogràfiques fins arribar a la capital autonòmica. A la sala ECO Les Aules de la Diputació de Castelló es va poder visitar durant dos mesos fins al 7 de maig. A l’ETNO es poden veure peces de videoart creades a partir de l’imaginari recuperat per a ‘El Maestrat filmat’. La videoinstal·lació inclou el documental interactiu.

Aquest producte audiovisual que ara es consumeix a València va nàixer fa 5 anys. És la recuperació d’un gran arxiu audiovisual de caràcter domèstic de la comarca de l’Alt Maestrat que recorda els relats i les mirades de la gent que hi ha viure al segle XX. Un llegat històric que posa en valor i reflexiona sobre el territori i les arrels, però també desenvolupa experiències visuals contemporànies amb l’exposició d’ara o el documental estrenat al 2021.

El projecte ha anat evolucionant a partir d’ajudes econòmiques i la implicació de diferents agents culturals, sobre tot des de l’Administració, per difondre unes imatges històriques que representen fidelment la vida en aquesta comarca ara fa 100 anys.