El llibre que desmitifica a ‘La Pastora’

338
Presentació del llibre de Florencio Pla Meseguer
PUBLICITAT
  • Elena Solanas, neboda de Florencio Pla, va presentar a València l’obra que descobreix a l’home i fa oblidar la història de l’històric guerriller maqui

‘La Pastora’ no existeix ja. Ara, Florencio Pla Meseguer té nom i cognoms propis que canvien per complet el relat mitificat del maqui guerriller. Elena Solanas, filla d’una de les germanes de Florencio Pla, va presentar a la llibreria Fan Set de València la seua última obra que tracta la vida del massover de Vallibona (Els Ports), mitificat i deshumanitzat pels anys com un guerriller maqui amb atribucions de crims durant l’època franquista.

Solanas va estar acompanyada pel documentalista David Segarra, amb qui va establir un diàleg per desgranar el llibre i la història de superació contra l’adversitat feixista de Florencio Pla. Xavi Sarrià, en representació de l’editorial valenciana Sembra Llibres que ha editat el llibre, i Maria Navarro, presidenta de l’Associació de Familiars Víctimes del Franquisme de la Fossa 126 de Paterna, van completar la taula de participació de la jornada.

L’obra de Solanas recupera part de la memòria familiar “que ens han robat”, reiterava l’escriptora durant gran part de la presentació. “A mi, a ma mare i ma tia, a la meua avia i a milers de persones que, com la meua familia, els han imposat un relat de la història. Però ara la podem escriure nosaltres i fer justicia. Amb aquesta història juntem les peces d’un puzzle que humanitza i trau del silenci al meu tio”, afegia durant el seu testimoni davant d’una sala on cap cadira va quedar buida. L’obra està construïda al voltant de dues vessants: una més personal, referida a la familiar d’Elena Solanas que ha menejat cel i terra per completar un relat nou sobre Florencio Pla; i una més acadèmica i rigurosa aportada per Raül Gonzàlez Devís, historiador especialitzat en l’època franquista.