El Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal i el CEM obtenen els #PremisMaestratViu d’àmbit col·lectiu

4554
Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal
PUBLICITAT
Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal

El Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal del segle XX i elCentre d’Estudis del Maestrat han sigut guardonats amb la primera edició dels #PremisMaestratViu en l’apartat dirigit a col·lectius i entitats, amb els que es pretén reconèixer els treballs en valencià, tant individuals com associatius, que ajuden a la divulgació, promoció i prestigi de la llengua i la cultura valenciana, tant en el ámbit social, científic, civic, tècnic i cultural.

L’associació benassalenca rebrà el Premi Seidia a la iniciativa col·lectiva anual que reconeix els treballs d’investigació i la difusió dels experiments de la Legió Condor als pobles de l’Alt Maestrat l’any 1938, concretament a Albocàsser, Ares, Benassal i Vilar de Canes, a través d’una exposició. Aquest episodi de la Guerra Civil, del qual l’any passat es va complir el 75 aniversari, era desconegut i inèdit fins que el GRMH de Benassal el va traure a la llum.

Per la seva part, el Centre d’Estudis del Maestrat ha sigut reconegut amb el premi Pere Labèrnia a la trajectòria col·lectiva per més de 30 anys de dedicació a recollir, investigar i defendre la història i la cultura del Maestrat i incrementar progressivament les seues publicacions en Valencià. El col·lectiu es va fundar l’any 1982 a Benicarló i des d’eixe moment han publicat 91 butlletins periòdics i 64 publicacions editorials que és el fons editorial més complet de tota la comarca històrica del Maestrat. A més, el col·lectiu ha organitzat 13 edicions de les Jornades Culturals de Maestrat i ha col·laborat i participat en decenes de congressos, seminaris, cursos, trobades i reunions.

Maestrat Viu pretén que aquest projecte, a més de valorar les personalitats que són referents culturals, servisca per a incentivar la realització de nous treballs i iniciatives que vinguen a ser la continuació dels esforços sorgits durant els segles XIX i XX. En este sentit, el president de la entitat Josep Messeguer-Carbó explica que “els #PremisMaestratViu són una proposta en positiu de les que el nostre col·lectiu fa i farà per cohesionar el nostre Maestrat, que configura un territori de cruïlla estratègicament important per al futur de la nostra cultura, i que potenciarem com a punt de trobada i de normalitat per al valencià”. El representant del col·lectiu també ha recordat que els #PremisMaestratViu estan oberts a la societat i, per tant, els interessats en assistir al acte de lliurament dels premis poden reservar plaça a través del correu electrònic de Maestrat Viu maestratviu@gmail.com, fins el dimecres 14 de maig o fins que s’esgoten les entrades.

L’acte tindrà lloc a la Sala Gòtica del Castell de Peníscola el pròxim dia 17 de maig i serà conduït per les periodistes Amalia Garrigòs i Taray Cuartiella, que compartiran escenari amb la cantant valenciana Aitana Ferrer i el pianista Enric Murillo.