El Grup de Recuperació de la Memòria de Benassal organitza un festival de documentals, presentacions literàries i conferències

867
Activitats del Grup de Recuperació de la Memòria de Benassal
PUBLICITAT

El Grup de la memòria de Benassal ha programat diverses activitats al llarg de l’estiu, entre les que destaca el I Festival de documentals Vila de Benassal, on els propis directors vindran a presentar l’audiovisual.  La presència de Pepe Andreu s’aprofitarà per presentar el theaser del projecte “Experiments Stuka” que fa juntament amb Rafa Moles.

Les activitats estan dissenyades a partir de dos eixos temàtics sobre els que es fan les activitats, la memòria històrica i les transformacions socials des de diversos àmbits.

Pel que a la memòria històrica, es presentarà el 12 d’agost el llibre de Juan Luis Porcar,  on fa un estudi sobre la repressió per les terres castellonenques en la postguerra. La narració d’històries contextualitzades en la guerra civil i postguerra correspon a  les novel·les de Manel Joan Arinyó “A Cor Obert” i “Escuma de mar” que es presenten el dilluns 18 d’agost i al documental “El último abrazo” de Sergi Pitarch Garrido per a la nit del dijous 20 d’agost. Cal dir que aquest documental premiat en diversos festivals s’ha dut a terme gràcies al micromecenatge.  Dins d’aquest eix temàtic ens queda la ruta per les restes de les trinxeres a càrrec de Santi Puig en la zona de l’Algà.

I pel que fa a les transformacions socials s’ha abordat des dels canvis de la ciutat o dins d’un context acotat com és l’ institut. Josep Maria Monferrer, col·laborador d’Aigua Clara i membre del GRMH, analitza com s’ha produït la segregació dels espais urbans a partir de l’exemple del barri de la mina i Emili Ferrando ens explica a través de la fotografia com una ciutat camperola i artesana es transforma en una ciutat industrial. En un altre escenari, l’institut, es desenvolupa l’eix central del documental també premiat en diversos llocs“ Five days to dance”on es mostra la influència  i els canvis que té en l’alumnat l’arribada d’uns ballarins al centre.

GRMH de Benassal