El Gran Via de Castelló se suma a un estudi nacional per esbrinar els motius pels quals emmalalteix la población

131
PUBLICITAT

Vora 4.000 persones d’aquest centren participaran durant 20 anys en un projecte nacional d’investigació

Un total de 16.000 persones de la Comunitat Valenciana participaran durant, almenys 20 anys, en el projecte nacional Cohorte IMPaCT (Infraestructura de Medicina de Precisió associada a la Ciència i la Tecnologia), que té com a objectiu estudiar els motius pels quals emmalaltix la població espanyola.

La directora general de Salut Pública, Ruth Usó, ha explicat que la finalitat d’este estudi “és comprendre millor l’origen de les principals malalties per a previndre-les, i millorar la salut de les generacions futures a Espanya”.

En este sentit, la directora general de Salut Pública ha fet una visita al primer centre sanitari de la Comunitat Valenciana que s’ha adherit a esta iniciativa, el centre de salut de Callosa d’en Sarrià, pertanyent al Departament de Salut de la Marina Baixa. A la reunió han assistit alcaldes, personal de salut pública, la gerència del departament de salut i personal del projecte IMPaCT.

Respecte a l’estudi nacional sobre salut pública, Usó ha destacat “la importància que tindrà en la millora de la salut de la població, un projecte en el qual estan inclosos també els centres de salut Malva-rosa de València, Gran Via de Castelló i el Consultori Auxiliar de Virgen de la Cabeza d’Elda”. En concret, tal com ha indicat la directora general “està previst que participen 4.000 persones de cada un d’estos centres de salut”.

A la Comunitat Valenciana, este programa està coordinat per la Direcció General de Salut Pública i la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana, Fisabio, en col·laboració amb els equips d’atenció primària dels departaments de salut, que es faran càrrec de recopilar la informació necessària durant 20 anys per a l’estudi de les persones adherides al programa.

El projecte Cohorte IMPaCT recopilarà la informació dels i les participants, amb edats entre els 16 i els 79 anys, a través de qüestionaris, exploracions físiques, proves fisiològiques i anàlisis de biomarcadors, que es realitzaran en estos centres de salut.

Es tracta de conéixer la relació que tenen els hàbits de vida, la susceptibilitat genètica i les característiques específiques de la població espanyola i del nostre entorn, amb l’origen dels principals problemes de salut. A més, la finalitat és disposar d’informació que permeta la predicció de malalties.

En este projecte, impulsat per l’Institut de Salut Carles III a través del CIBER (Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa), participen un total de 200.000 persones que són representatives de la població espanyola, 21 institucions i els servicis d’Atenció Primària i Salut Pública de totes les comunitats autònomes. Amb la informació que es recopile, l’objectiu és crear les bases per a la implantació de la medicina de precisió en el Sistema Nacional de Salut.

Objectius d’investigació

La informació obtinguda serà de gran utilitat per a projectes d’investigació sobre pràcticament totes les malalties de major interés en salut pública i serà una ferramenta clau per a millorar la salut de la població en les pròximes dècades.

L’estudi permetrà avançar en el coneixement sobre les principals causes de mortalitat i discapacitat, com les malalties cardiovasculars, el càncer, les malalties cròniques de les vies respiratòries inferiors (MPOC), la demència i la malaltia d’Alzheimer, la depressió, la diabetis ‘mellitus’ tipus 2 i la COVID-19, entre altres.

D’altra banda, el personal investigador comptarà amb una gran infraestructura pública d’investigació de salut amb accés obert a tot el coneixement, la qual cosa permetrà a la comunitat científica conéixer millor com previndre les principals malalties, i aspectes com la deterioració associada a l’edat, les lesions i la discapacitat. A més, suposarà un salt qualitatiu en la investigació sobre medicina preventiva de precisió.

Amb el lema, ‘Si te llaman, ¡ven!’, els organitzadors del projecte volen expressar que la col·laboració de la ciutadania és essencial i confien que la població atesa en estos centres de salut entenga el potencial del projecte, que repercutirà en la millora de la salut de tota la població.