El GAL Maestrat Plana Alta programa una exposició itinerant per a potenciar l’emprenedoria en el territori rural

133
PUBLICITAT

Domingo Giner: “Volem aprofitar la ruralitat amb una perspectiva moderna per a millorar les oportunitats i l’ocupació”

S’inaugura este dilluns en Sant Rafael i després de dues setmanes es traslladarà a la resta de municipis de l’agrupació

El Grup d’Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta inaugura este dilluns en Sant Rafael un cicle d’exposicions itinerants per a donar a conéixer el treball que porta realitzant els últims cinc anys per a dinamitzar l’emprenedoria i l’ocupació en el territori rural i per a potenciar-lo i multiplicar les persones i projectes que es puguen beneficiar d’este treball els pròxims anys.

L’exposició es denomina ‘Rurals i amb futur, com crear oportunitats als nostres pobles’ i s’inaugura este pròxim dilluns 22 de gener en el Local d’Exposicions i Conferència de San Rafael del Río, al carrer Sol, 31. Forma part d’una sèrie d’exposicions itinerants que s’oferiran als pobles que integren esta agrupació de 24 municipis i 17 entitats independents este any 2024. 

Els objectius d’esta iniciativa del GAL Maestrat Plana Alta són millorar la qualitat de vida, fomentar l’emprenedoria i la competitivitat empresarial, preservar el patrimoni natural i cultural del territori i potenciar el turisme com un sector econòmic que obri grans oportunitats per a dinamitzar els pobles

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha explicat que “el lema ‘Rurals i amb futur’ abasta tots els nostres objectius, que se centren en aplicar les nostres característiques de ruralitat del nostre territori en cada acció que duem a terme, però sempre amb una perspectiva constructiva, moderna, innovadora i allunyada de tòpics. Sempre amb la mirada posada en un futur replet d’oportunitats i més ocupació per als nostres pobles”.

El president del GAL Maestrat Plana Alta ha assegurat que “volem multiplicar les persones emprenedores que s’estan beneficiant del nostre treball i les nostres línies d’ajudes, després que ja hi haja 75 projectes executats o en execució, gràcies a una inversió de 5,5 milions d’euros, dels quals 3,4 milions procedixen directament de les Ajudes Leader que gestionem”.

Cal tindre en compte que, des del primer moment de la preparació de la documentació, fins al pagament de l’ajuda, el GAL treballa com un equip juntament amb l’emprenedor o l’emprenedora com a grans aliats per a fer realitat la seua idea de negoci.

L’equip del GAL Maestrat Plana Alta està formats per professionals especialitzats en l’administració que garantixen que la manera de treballar i els passos a donar són els adequats per a aconseguir els objectius marcats.

 A més, treballen tractant amb absoluta transparència i igualtat a totes les persones que sol·liciten ajuda, aplicant rigorosos protocols de treball que garantixen el correcte funcionament, que l’emprenedor o l’emprenedora podran comprovar durant tot el procés de treball. 

Esta iniciativa és finançada pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) de la Unió Europea, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i la Generalitat Valenciana.

El rural com a lloc d’oportunitats i de futur

Esta exposició itinerant pretén potenciar els efectes positius del treball que realitza el GAL Maestrat Plana Alta per posicionar el seu territori rural com un lloc d’oportunitats i de futur. Cal tindre en compte que el GAL Maestrat Plana Alta ja està impulsant i finançant moltes iniciatives empresarials promogudes per joves autònoms o que tenen petites empreses. 

És per això que el president del GAL, Domingo Giner ha destacat el fet que “sense este treball de suport al nostre teixit empresarial del GAL Maestrat Plana Alta, moltes famílies haurien d’anar-se per a buscar una oportunitat laboral i augmentaria el risc de despoblació que ja patixen molts dels nostres pobles. Per això estem més decidits que mai a fer costat als emprenedors dels nostres pobles i així ho estem treballant tots els ajuntaments i institucions que integrem este Grup d’Acció Local”.

Un Grup d’Acció Local amb 24 municipis i 17 entitats
El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta Leasder 1420 es va crear al juny de 2016 amb l’objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria.

Formen part d’ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestrat, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafel del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Polpís, La Serratella, la Serra d’en Galceran, Tírig, La Torre d’ En Doménec, Traiguera, la Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova d’Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, Associació d’ Esmpresaris i Comerciants L’ Arc Romà de Cabanes-La Ribera) i Connecta Natura.


Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots
És important destacar que entre les funcions del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d’aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l’impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.