El GAL Maestrat Plana Alta aconsegueix ajudes per impulsar 21 projectes d’empreses rurals

210
  • La Generalitat ha aprovat finalment distribuir 890.557,88 € entre els emprenedors, procedents dels fons LEADER

-Giner: “Aquestes subvencions permetran posar en marxa i ampliar negocis que generaran ocupació en l’entorn rural”

El Grup d’Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta ha aprovat finalment una important línia d’ajudes per impulsar 21 projectes d’empreses rurals assentades en els municipis que la integren. En total distribuirà 890.557,88 euros procedents de fons LEADER i que contribuiran a generar oportunitats de futur en temps de crisi com l’actual.

En la proposta definitiva aprovada després del vistiplau de la Generalitat es troben projectes d’allotjaments turístics, clíniques de fisioteràpia, un forn de pa, un taller de reparació de vehicles, una grua d’assistència en carretera, una empresa de retolació, una altra de confitats , una cooperativa i també alguna millora enfocada a la implementació d’energies renovables, entre d’altres. La inversió total generada gràcies a aquestes subvencions serà de 1.535.974,65 euros.

El president de l’GAL Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha destacat que “aquestes subvencions permetran posar en marxa i ampliar empreses que permetran generar ocupació en l’entorn rural. En uns moments tan complicats com l’actual, és fonamental donar suport a iniciatives que garantisquen oportunitats d’ocupació, especialment a l’interior. Per això és una magnífica notícia que hi hagen tants emprenedors amb projectes ambiciosos i ben treballats, el que ha permès accedir gairebé a el màxim de les ajudes a què podíem accedir “.

Cal tenir en compte que el GAL Maestrat Plana Alta, que gestiona aquests fons LEADER, havia rebut un total de 40 sol·licituds d’emprenedors de la zona per optar a aquests ajudes. El Grup d’Acció Local és un important vertebrador de noves oportunitats en el medi rural de la província i manté la seva intensa activitat modificant rutines de treball i adaptant-les a les exigències preventives de la Covid-19.

Inversions per a realitzar abans de la fi de 2022

D’aquestes 40 sol·licituds d’ajuda, 28 van passar a ser qualificades en la comissió de baremació, resultant subvencionats finalment 21 projectes. Cal tenir en compte que la convocatòria 2020 permet realitzar inversions fins a final de l’any 2022.

En aquesta convocatòria, el GAL Maestrat Plana Alta comptava amb un límit potencial de 1.002.798,85 €, tot i que finalment la Generalitat ha aprovat una proposta de projectes a subvencionar per un import total de 890.557,88 euros. Domingo Giner valora favorablement aquests resultats ” perquè permetran impulsar projectes empresarials de futur, que permetran generar ocupació i consolidar la població en els nostres municipis, que cal recordar que són tots de l’interior de la província de Castelló “.

El GAL Maestrat Plana Alta ha dut a terme un intens treball d’assessorament tècnic i informació a totes les empreses i emprenedors interessat per no deixar perdre ni una oportunitat per al territori.

Cal recordar que les ajudes LEADER està cofinançades per les següents entitats, fons FEADER de la Unió Europea amb el 53,00%, Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana amb el 38,14% i el Ministeri d’Agricultura amb el 8,86%.

Un Grup d’Acció Local amb 24 municipis i 17 entitats

Cal assenyalar que el Grup d’Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l’objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014-2020 seleccionats per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

En formen part 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera de l’Maestre, Les Coves de Vinromà, la Jana, la Pobla de Benifassà, la Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael de l’ riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Polpís, la Serratella, Serra d’en Galceran, Tírig, La Torre d’en Doménec, Traiguera, Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova d’Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Federació Provincial d’Agricultors i Ramaders de Castelló (FEPAC Asaja Castelló), Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació d’Ames de Casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de la Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur , i Associació d’empresaris i comerciants l’Arc Romà de Cabanes-La Ribera).

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions de el Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, hi ha la de servir de fòrum de debat i recerca de consens per a les qüestions relatives a el desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats a el desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses administracions públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d’aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l’impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment de el patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp de l desenvolupament rural.