El futur del món rural, en clau de gènere, es debat a Albocàsser

435
JJORNADES ALBOCÀSSER (5
PUBLICITAT
  • “El despoblament és reversible” és una de les idees llançades durant la jornada

La jornada “Món rural i despoblament sota la perspectiva de gènere” aborda avui el futur dels municipis d’interior afectats per la despoblació, tot sota una perspectiva de gènere i realçant el paper clau de la dona. La cita s’ha inaugurat aquest matí amb la presència de l’alcaldessa d’Albocàsser, Isabel Albalat, el director adjunt de l’Agència Valenciana Antidespoblament i alcalde de Rosell, Evarist Martí, i la directora general de l’Institut Valencià de les Dones, María Such.

Després de la benvinguda de Gustau Viol, president del CDR Alt Maestrat, l’alcaldessa Isabel Albalat ha agraït l’elecció de la capital de l’Alt Maestrat per a l’organització d’aquest esdeveniment i ha reivindicat unes millors comunicacions “físiques i virtuals” i la cobertura dels serveis bàsics per a veïnes i veïns que permeten, d’aquesta manera, una igualtat d’oportunitats real. Així mateix, després d’indicar les qualitats de la vida al món rural, ha destacat la necessitat de treballar conjuntament per a permetre l’apoderament de les dones, figura clau també als pobles de l’interior.

D’altra banda, Evarist Martí ha recordat que hi ha 155 pobles en risc de despoblament a la Comunitat Valenciana i 82 d’ells es troben a Castelló. D’igual manera, ha ressaltat que el 80% de la població de la província viu en un 20% del territori. El director adjunt de l’Agència Valenciana Antidespoblament ha indicat que estan realitzant un diagnòstic poble a poble reunint-se amb alcaldes i agents socials de les diferents localitats per a realitzar una anàlisi amb les febleses i fortaleses dels municipis davant del despoblament. L’objectiu és buscar solucions entre tots i que aquestes siguen “ràpides”.

Quant a María Such, des de l’Institut Valencià de les Dones, ha destacat la importància de la dona per al sosteniment del món rural pel “valor diferencial” que aporta. I ha apuntat dades com que, per exemple, les dones són garants de la sostenibilitat dels comerços locals, són , en major mesura, usuàries del transport públic i també són millors gestores de residus. La directora de l’Institut Valencià de les Dones ha defensat l’equiparació de prestacions com el repte més important de l’administració. Such ha recalcat així l’aposta per treballar les polítiques d’igualtat des d’un punt de vista transversal. En aquest sentit, ha defensat el paper de la Xarxa d’Igualtat que té una aportació decisiva de diagnòstic i suport a les polítiques municipals en aquesta matèria.

Una nova ruralitat a debat

El despoblament com un fenomen reversible ha sigut una de les idees llançades pel professor de l’UJI i expert en sociologia del món rural Artur Aparici. El representant del Fòrum de la Nova Ruralitat ha posat el focus d’atenció en les falses creences de l’imaginari col·lectiu sobre la ruralitat enfrontant-les a la vertadera realitat rural. Per a Aparici l’actual procés de despoblament se centra en la joventut, i especialment en dones amb qualificació. Al seu paréixer unes adequades mesures des de l’administració per a afavorir un adequat impacte territorial poden revertir el procés.

Més tard, s’ha iniciat el torn de les taules rodones. En la primera, amb el títol “El despoblament te nom de dóna?” han participat María Such, per part de l’Institut Valencià de les Dones, Anna García, treballadora social i coordinadora de l’equip d’intervenció social dels Serveis Socials de la Mancomunitat Comarcal Els Ports, Silvia Gonzalvo, presidenta de Ruralavanza i del Centre de Desenvolupament Rural Palància-Millars, i Ana Portal, responsable tècnica de l’àrea d’igualtat en el Servei de Promoció Econòmica de la Diputació de Castelló. Ilse Roda, tècnica del Centre de Desenvolupament Rural Alt Maestrat, ha exercit com a moderadora.

I la segona taula rodona ha portat per títol “Dones, economia i món rural”. L’han integrada Balma Boix, responsable d’operacions de Frutos Secos del Maestrazgo d’Albocàsser, Laia Morilla, gerent del Forn el Parral i Carmen Arnanz, gerent de l’empresa Sempreviva.Ha moderat Sandra Gil, tècnica del CDR Alt Maestrat.

Després dels debats han arribat les conclusions i clausura de la jornada. Un dinar de germanor i una visita guiada a la vesprada al paratge de Sant Pau per part de Joaquín Roca, professor d’Història i Geografia del CES Alt Maestrat, posaran el punt final a aquesta jornada.

VA SER NOTÍCIA A DIADIA